Nieuws

11-07-2017

Check de bandenspanning

Zomervakantie! Nederland gaat massaal op pad met de auto, camper en/of caravan. Een heerlijk gevoel van vrijheid. Voor een goed verloop van uw vakantie is het belangrijk om vier zaken extra te controleren: de banden. Autobezitters weten vaak niet wat de juiste bandenspanning is en dat deze moet worden verhoogd als de auto zwaarder is beladen.

Waarom checken?

Hoe meer grip, hoe korter de remafstand, hoe lager de kans op ongevallen. De rolweerstand van de banden bepaalt ongeveer 20% van uw brandstofgebruik. Een goede bandenspanning betekent dus zuiniger rijden. Uw auto is ook stiller als de banden goed zijn. Met de juiste bandenspanning kan de auto 75% minder geluid maken. Het risico op klapbanden is bij een juiste bandenspanning lager. U voorkomt daarnaast ongelukken die veroorzaakt worden door de langere remweg en minder goede wegligging.

Campers en caravans

Marcel Heusinkveld van Camper Caravan Expertise (CCE), onderdeel van Vrieling Adviesgroep vertelt, over zijn ervaringen. ‘We hadden eens een schadegeval met een camper. De camper was op dat moment twee jaar eerder getaxeerd. We adviseerden de eigenaar om de banden te vervangen. De banden die onder de camper zaten waren toen al ruim zes jaar oud. De eigenaar volgde het advies keurig op, maar monteerde winterbanden op de camper - die tijdens de taxatie op zolder lagen - zonder ze te controleren. Met als gevolg: twee klapbanden, tegelijkertijd! De eigenaar wist dat de winterbanden ook al jaren oud waren. De schade werd begroot op 5000 euro. Hij nam het risico, maar weet nu wel beter!’

De voorgeschreven bandenspanning van uw auto, camper of caravan vindt u in het instructieboekje van uw auto of op een stickertje dat geplakt kan zijn in het tankklepje, in de deur aan de bestuurderskant (onder het slot) of in de deurstijl aan de bestuurderskant. Niet gevonden? Dan kunt u ook kijken op de bandenspanningstabel bij de bandenpomp van het tankstation of u raadpleegt uw dealer.