Hypotheek 2024: wat verandert er?

Als je plannen hebt om een huis te kopen of al een hypotheek hebt, is het goed om op de hoogte te zijn van de veranderingen in de regels voor hypotheken in 2024. Hier lees je de belangrijkste wijzigingen:

Hogere hypotheek voor energiezuinige huizen

De maximale hypotheek wordt mede bepaald door het energielabel van het huis. Een beter label betekent dat je meer kunt lenen zonder extra voorwaarden. Woningen met energielabel C en D komen in aanmerking voor €5.000 extra lening, terwijl bij energielabel A en B dit bedrag zelfs €10.000 is. Heeft de nieuwe woning het best mogelijke label (A++++), dan kan de maximale hypotheek zelfs €50.000 hoger uitvallen.

Hogere hypotheek voor huizen met ‘slecht’ energielabel

Zelfs bij een minder gunstig energielabel kun je extra lenen, maar dit bedrag moet worden besteed aan het verduurzamen van een woning. De extra leenruimte is afhankelijk van het huidige energielabel.

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal €28.000 krijgen de mogelijkheid om €16.000 extra te lenen, wat meer financiële ruimte biedt bij het kopen van een huis.

Veranderingen in Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

De maximale NHG-hypotheekbedrag stijgt naar €435.000, vergeleken met €405.000 in 2023. Bij verduurzaming ligt de grens zelfs op €461.100.

Hypotheek en studieschuld

Heb je een studieschuld? De berekening van de impact van studieschuld op je hypotheek verandert. Nu wordt het werkelijke maandelijkse bedrag in overweging genomen in plaats van een percentage van de totale schuld.

Overdrachtsbelasting

Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, blijven vrijgesteld van overdrachtsbelasting, zolang het huis niet duurder is dan €510.000. Ben je ouder dan 35 jaar of heb je al eerder gebruik gemaakt van de regeling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom of taxatiewaarde als deze hoger is.

Hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek verandert minimaal, stijgend van 36,93% naar 36,97%. Deze aftrek is van toepassing bij aflossing met een lineaire- of annuïteitenhypotheek.

Heb je plannen om een huis te kopen of wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn? Of heb je andere vragen omtrent het verduurzamen, verbouwen van je woning? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Ze helpen je graag verder. Bel 0523 28 27 27 of vul het contactformulier in.