Belangrijke wijzigingen en informatie voor zorgverzekeringen 2024

We helpen je op weg met de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekeringen van 2024. Dit kan je aankomend jaar verwachten.

In 2024 stijgt de zorgpremie met ongeveer € 12,- per maand

Door onder andere loonstijgingen in de zorg, inflatie en de vraag naar meer zorg stijgt de zorgpremie naar gemiddeld € 149,- per maand in 2024. Het verplichte risico zal in 2024 gelijk blijven van € 385,-.

De zorgtoeslag daalt. Wat betekent dit voor mij?

Dat de zorgtoeslag daalt, heeft te maken met de stijging van de zorgtoeslag in 2023. In 2023 is de zorgtoeslag tijdelijk verhoogd om koopkrachtsteun te verlenen. De tijdelijke verhoging komt te vervallen in 2024, waardoor je dit zult merken als een daling.

In 2024 wordt de toeslag maximaal € 127,- per maand.

Wijzigingen in de zorgverzekeringen

Er zal weinig veranderen in de basisverzekering. De wijzigingen zitten in:

 • Bevalling en kraamzorg
  De kraamzorg wordt flexibeler. Kraamzorg kan opgenomen worden in een periode van zes weken. Dit was een periode van tien dagen.
 • Herstelzorg na COVID-19
  Er is goed nieuws voor mensen die extra herstelzorg nodig hebben na covid-19. De voorzieningen worden verlengd tot 1 januari 2025.
 • Aanpak voor overgewicht en obesitas bij kinderen
  Er zijn nieuwe mogelijkheden om kinderen te helpen die te zwaar zijn. Ze kunnen nu een programma (gecombineerde leefstijl interventie) volgen dat 3 jaar duurt. In dat programma krijgen ze verschillende soorten hulp, zoals kijken naar hun leefstijl, 2 jaar begeleiding, en daarna nog nazorg.
 • Valpreventie voor ouderen
  Ouderen met een matig valrisico krijgen vanuit de gemeente de kans om deel te nemen aan valpreventieve bewegingsinterventies. Voor ouderen met een hoog valrisico, die eerst door middel van een screening worden beoordeeld, zal vanaf 2024 de valpreventieve bewegingsinterventie vergoed worden vanuit het basispakket.

Informatieve zorgavond

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat wij onze krachten bundelen met de Stadkamer en dat de Bibliotheek Hardenberg en de Bibliotheek Dedemsvaart hun locatie faciliteren voor een informatieve zorgavond. We organiseren drie avonden om de inwoners uit Gemeente Hardenberg en Zwolle uitgebreid te informeren over de veranderingen in de zorgverzekeringen.

 • 30 november in de Bibliotheek Dedemsvaart om 19:00 uur
 • 7 december in de Stadkamer, Zwolle om 19:30 uur
 • 12 december in de Bibliotheek Hardenberg om 19:00 uur

Met gratis toegang voor iedereen.

Niet te vergeten: belangrijke data

 • Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars hun premies voor de zorgverzekering van 2024 bekend.
 • Tot en met 31 december 2023 kan je je huidige zorgverzekering opzeggen.
 • Tot en met 31 januari 2024 kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten, mits je de oude verzekering hebt opgezegd voor 31 december 2023. De nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2024.

Vraag 't ons zorgteam

Je zorgverzekering kan complex zijn, maar Vrieling staat voor je klaar. We helpen je de beste vergelijking te maken zowel in dekking als prijs.

Het zorgteam is te bereiken via 0523 20 80 40 of door een berichtje te sturen via WhatsApp naar 06 514 876 08. Wil je een gratis zorgcheck inplannen? Dat kan!

Zorgcheck inplannen