Nieuws

29-10-2013

Aflossen of sparen?

Nu de spaarrentes laag zijn, levert sparen op de spaarrekening nauwelijks nog iets op. En zit u met uw spaargeld boven vrijstelling van box 3? Dan betaalt u ook nog eens belasting over uw spaargeld. Als u maandelijks geld overhoudt, dan kan aflossen voor u interessant zijn. Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van aflossen

Als u uw hypotheek tussendoor (deels) aflost, dan wordt uw hypotheekschuld kleiner. Hierdoor loopt u bij verkoop van de woning minder risico op restschuldproblemen. Bovendien worden uw maandlasten lager.

(Bank)spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek is het voordeliger om extra geld in uw spaarrekening of –verzekering te storten in plaats van af te lossen. Hierdoor brengt u de maandelijkse woonlasten omlaag.

  (Deels) aflossingsvrije hypotheek  

Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan heeft u (zonder extra aflossen) aan het einde van de looptijd uw hypotheekschuld niet afgelost. Na 30 jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Als u op dat moment de hypotheek voortzet, dan worden uw netto maandlasten hoger. Vroegtijdig aflossen kan dan interessant zijn.

  Hypotheekrenteaftrek bij aflossen   

Als u aflost, gaat u ook minder hypotheekrente betalen. Uw hypotheekrente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Doordat u minder rente betaalt, heeft u ook minder hypotheekrenteaftrek.

Hou altijd een buffer

Kiest u voor aflossen of een extra storting op uw (bank)spaarrekening? Dan is het verstandig niet al uw spaargeld in te zetten. U kunt namelijk niet meer bij het geld als u het heeft afgelost. U heeft altijd een buffer voor onvoorziene omstandigheden nodig. Bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine, auto, (tijdelijke) werkloosheid of een echtscheiding. En heeft u jonge kinderen of wilt u kinderen? Dan is het ook goed om geld te reserveren voor hun studie. Via de BufferBerekenaar van het Nibud rekent u uit wat in uw situatie een goede buffer is.

Boetes bij vroegtijdig aflossen

Uw geldverstrekker kan bepaalde regels voor vervroegd aflossen hebben. Die regels verschillen per geldverstrekker en hypotheekvorm. Als u deze regels overtreedt, dan krijgt u een boete. Bekijk dus voordat u aflost of er regels gelden voor uw hypotheek. Of bel uw hypotheekadviseur: 0523 - 28 27 27.

 Wij denken met u mee     

Uw hypotheekadviseur bij Vrieling kan voor u uitrekenen of aflossen (of extra geld in uw rekening of verzekering storten) voordeliger is dan sparen via uw spaarrekening. Daarbij houden wij rekening met de eventuele regels die uw geldverstrekker hanteert. Ook kijken we naar uw toekomstplannen en naar onverwachte situaties die zich in uw leven kunnen voordoen. Meer weten? Bel dan vrijblijvend 0523 – 28 27 27.