Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Heb je een gezond gebit? Dan ga je waarschijnlijk maar één of twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle en heb je (bijna) geen behandelingen nodig. De premie van de tandartsverzekering is dan vaak hoger, dan wat je aan tandartskosten betaalt.

Vergelijk je tandartskosten met de tandartsverzekering

Bekijk je tandartsrekeningen van de afgelopen jaren en reken eens uit wat je per jaar aan de tandarts hebt betaald. Vergelijk vervolgens de tandartsverzekeringen die aan jouw wensen voldoen. Let op dat de goedkoopste tandartsverzekering waarschijnlijk een beperkte dekking heeft. Wat betaal je voor de tandartsverzekering die het beste bij je past? Is dit meer dan je jaarlijkse tandartskosten? Dan kun je overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten.

De tandarts kan je tandartskosten voor volgend jaar voorspellen

Tandartsen kunnen vaak wel voorspellen welke behandelingen hun patiënten de komende jaren kunnen verwachten. Vraag je tandarts gerust om een offerte. Op deze manier kun je nog eens berekenen of een tandartsverzekering voor het komende jaar handig is. Je weet het natuurlijk nooit 100% zeker. Als je liever zekerheid hebt of geen (spaar)geld achter de hand hebt om een onverwachtse forse tandartsrekening te kunnen betalen, kun je kiezen voor een tandartsverzekering.

Let bij het afsluiten op ‘wachttijden’ en ‘medische acceptatievoorwaarden’

Veel zorgverzekeraars hanteren wachttijden voor de vergoeding van tandartskosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst een jaar verzekerd zijn, voor je een kroon of brug vergoed krijgt. Ook maken sommige verzekeraars gebruik van acceptatievoorwaarden. De verzekeraar wil dan weten in welke staat je gebit is, voordat de verzekeraar je accepteert als nieuwe klant.

"Heb je een gezond gebit? Dan heb je waarschijnlijk geen tandartsverzekering nodig."

Kinderen tot 18 jaar

Tandartsbehandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden via de basisverzekering vaak wel vergoed. Denk dan aan:

  • Terugkerend preventief onderzoek / controle (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is)
  • Verwijderen van tandsteen
  • Fluoridebehandeling
  • Röntgenfoto's
  • Vullingen
  • Wortelkanaalbehandeling.

Let op! Orthodontie (beugels) voor kinderen tot 18 jaar zit niet in het basispakket. Hiervoor kun je (als ouder) een aanvullende verzekering afsluiten.

Zorgverzekering vergelijken

Paula Dokter Plus Naam

Paula Dokter, verzekeringsadviseur: Voor volwassenen worden tandartskosten in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat dan om de meest voorkomende behandelingen zoals controles, vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten worden vaak wel vergoed.

Hulp nodig?

De adviseurs van Vrieling helpen je graag met het vergelijken van verschillende tandartsverzekeringen.
Bel 0523 - 20 80 40, mail naar zorg@vrieling.nl of stuur een berichtje via het contactformulier.