Hypotheekvormen


Sluit u een nieuwe hypotheek af? Dan heeft u de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Heeft u een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan heeft u misschien wel een (bank)spaarhypotheek, beleggingshypotheek, levenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Hieronder leggen wij u uit welke hypotheekvormen er zijn.

Annuïteitenhypotheek

U betaalt een vast bedrag aan rente en aflossing gedurende de looptijd van de lening. Het rentedeel daalt, terwijl het aflossingsdeel groeit. Uw belastingvoordeel neemt af.

Belangrijkste kenmerken:

  • Hypotheekschuld daalt
  • Hypotheek wordt volledig afgelost
  • Vaste maandlasten
  • Belastingvoordeel (hypotheekrenteaftrek) daalt, daardoor stijgt de netto maandlast
annuiteiten-hypotheek_180123_145544.png#asset:27257

Lineaire hypotheek

U betaalt rente en aflossing per maand. De totale schuld daalt door de aflossing, waardoor u steeds minder rente hoeft te betalen. Het aflossingsbedrag blijft gedurende de looptijd gelijk. Het belastingvoordeel neemt af.

Belangrijkste kenmerken:

  • U lost direct af, waardoor de maandlasten dalen
  • Hypotheek wordt volledig afgelost
  • Hoge maandlasten in het begin
  • Belastingvoordeel (hypotheekrenteaftrek) daalt

lineaire-hypotheek.png#asset:27261

Hypotheekvormen bestaande hypotheken:

vóór 1 januari 2013 afgesloten

Onderstaande hypotheekvormen kunt u niet meer nieuw afsluiten. Heeft u één van onderstaande hypotheekvormen afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan geldt een overgangsrecht; de bestaande hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt ook als u verhuist of uw hypotheek oversluit. Maar als u meer geld nodig heeft, dan kunt u voor deze extra lening alleen nog kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek

U betaalt rente en daarnaast premie voor een levensverzekering. Met het grootste deel van deze premie bouwt u een spaarbedrag op. Over dit spaarbedrag krijgt u rente. Die rente is gelijk aan het hypotheekrentepercentage. U hebt de garantie dat u de lening volledig kunt aflossen op de einddatum. En u heeft intussen maximaal belastingvoordeel, omdat u tijdens de looptijd niet aflost.

Banksparen

Banksparen is een hypotheekvorm waarbij tijdens de looptijd van de hypotheek op een fiscaal gunstige manier vermogen wordt opgebouwd dat aan het eind van de looptijd van de hypotheek gebruikt dient te worden ter aflossing van de hypotheeklening.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. De lening wordt aan het einde van de looptijd of bij eerder overlijden van de verzekerde(n) afgelost met de uitkering uit de levensverzekering. Bij de levenhypotheek wordt belastingvrij vermogen opgebouwd en geprofiteerd van de renteaftrek.

Beleggingshypotheek

U betaalt rente en verder premie voor een levensverzekering of inleg voor een beleggingsrekening. De premie/inleg wordt belegd. Het vermogen op het eind is niet gegarandeerd. U geniet maximaal belastingvoordeel omdat u tijdens de looptijd niet aflost.

Aflossingsvrije hypotheek

U lost in principe niets af, u betaalt alleen rente. De schuld blijft de hele looptijd even hoog, tenzij u vrijwillig aflost. U heeft intussen maximaal belastingvoordeel.

Persoonlijk advies?

Laat het ons weten, dan nemen we contact met u op. Het eerste gesprek met ons is geheel gratis én vrijblijvend.

Maak een afspraak