Vergoeding voor brillen & lenzen

Veel mensen hebben een bril of lenzen. Jij ook? Houd er dan rekening mee dat deze niet vergoed wordt uit de basisverzekering. Tenzij medisch noodzakelijk. Ook aanvullende verzekeringen geven vaak een beperkte vergoeding. Maar is het nog verstandig om brillen en lenzen te verzekeren?

Wanneer worden brillen of lenzen vergoed vanuit de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt brillen of lenzen bijna nooit. Alleen als er sprake is van medische noodzaak. Dat betekent dat één van de volgende situaties van toepassing is:

  • Correctie van je ogen is nodig door een medische aandoening of trauma. Lenzen helpen beter dan brillenglazen voor een scherp zicht of zicht van goede kwaliteit.
  • Je bent jonger dan 18 en bijziend. Met een sterkte van minimaal -6.

Een oogarts bepaalt of er een medische indicatie is. Let bij het kiezen van een zorgverzekering goed op met welke oogartsen de zorgverzekeraar een contract heeft.

Welke aanvullende verzekering biedt vergoeding voor brillen & lenzen?

Meestal bieden de goedkoopste aanvullende verzekeringen geen vergoeding. Duurdere pakketten wel. Maar vaak ook beperkt. De vergoedingen lopen sterk uiteen: van €25,- per drie jaar tot €300,- per jaar. Over het algemeen geldt: hoe duurder de aanvullende verzekering, des te hoger de vergoeding.

Wel of geen aanvullende verzekering voor een bril of lenzen?

Voor een hoge vergoeding van je bril en/of lenzen moet je een dure aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt uiteraard veel meer dan alleen brillen en lenzen. Maar als je dat niet nodig hebt, kun je beter alleen een basisverzekering of een goedkopere aanvullende verzekering afsluiten. Voor je bril of lenzen spaar je zelf. Dat is vaak goedkoper dan een verzekering afsluiten.

Zorgverzekering vergelijken

Hulp nodig?

De adviseurs van Vrieling helpen u graag met het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen.
Bel 0523 - 20 80 40, mail naar zorg@vrieling.nl of plan direct een zorgcheck in ons formulier.