Inschrijving kavels Garstlanden van start

De inschrijving voor een kavel in het nieuwste deel van woonwijk Garstlanden in Gramsbergen is van start gegaan. Hieronder leggen we je uit hoe het inschrijven voor een kavel precies werkt.

De komende jaren worden circa 150 nieuwe woningen in Garstlanden IV gebouwd

Nagenoeg alle kavels in de bestaande woonwijk Garstlanden zijn bebouwd, verkocht of in optie. Toch is er nog veel vraag naar kavels en woningen. Daarom heeft de gemeente Hardenberg een plan gemaakt om Garstlanden verder uit te breiden. 

Garstlanden IV ligt ten noorden van de bestaande woonwijk en ten zuiden van de Oostermaatsteeg. Hier worden de komende jaren circa 150 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen. De verschillende typen koop- en huurwoningen zijn bedoeld voor starters, kleine huishoudens, gezinnen en ouderen. De woningen worden niet allemaal tegelijk gebouwd. Dit gebeurt in fases. In de eerste fase wordt gebouwd in de oostelijke helft van het gebied. 

Bestemmingsplan onherroepelijk, kavelverkoop van start

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor Garstlanden IV op 30 juni 2020 vastgesteld. Daarna is het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Inmiddels is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. Dat betekent dat de bouw van woningen in Garstlanden IV definitief door kan gaan. Daarom start de gemeente met het bouwrijp maken van het gebied én met de verkoop van kavels. 

Vrije kavels in de eerste fase van Garstlanden IV

De gemeente geeft een groot deel van de kavels in Garstlanden IV zelf uit. Je kunt een kavel kopen van de gemeente en hier zelf een woning op (laten) bouwen. In de eerste fase geeft de gemeente 21 kavels uit voor een vrijstaande woning en 20 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning.

  • Een kavel voor een vrijstaande woning kost € 195 per vierkante meter exclusief 21 % btw.
  • Een kavel voor een twee-onder-een-kapwoning kost € 185 per vierkante meter exclusief 21 % btw.

Op de overige kavels in Garstlanden IV worden door ontwikkelaars of door Vechtdal Wonen woningen gebouwd voor de verkoop of verhuur.  

Inschrijven via het formulier

Je kunt je bij de gemeente inschrijven voor een kavel voor een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning. Hiervoor gebruik je het inschrijfformulier dat je kunt vinden op www.hardenberg.nl/garstlanden

Zorg voor een medebouwer als je een twee-onder-een-kapwoning wilt bouwen

Wil je een twee-onder-een-kapwoning bouwen? Dan moet je samen met een medebouwer als koppel (bouwer en medebouwer) inschrijven. Heb je nog geen medebouwer gevonden? Dan kan de gemeente je wellicht koppelen aan een medebouwer.

Als bouwer en medebouwer ben je na inschrijving onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als één van de twee de kavel teruggeeft, geeft de ander de kavel automatisch ook terug. Het betaalde optiegeld ben je dan kwijt. Meer informatie hierover vind je op www.hardenberg.nl/garstlanden.

Bekijk de kavels op het verkavelingsplan

Op www.hardenberg.nl/garstlanden vind je (onderaan de pagina) het verkavelingsplan zodat je alvast een kavel uit kunt zoeken.

De bouw van de eerste woningen kan begin 2021 starten

De gemeente gaat nu van start met het bouwrijp maken van het eerste deel van Garstlanden IV. Als alles volgens planning verloopt, zijn de eerste kavels begin 2021 bouwrijp. De bouw van woningen op deze kavels kan dan starten.

Voor een deel van de kavels geldt dat de bouw medio 2021 kan starten. Dit komt omdat op de plek van deze kavels nu nog een rioolgemaal staat dat moet worden verplaatst en dat kost meer tijd. Het gaat om de kavels 60 tot en met 67 en de kavels 45 tot en met 47 op de verkavelingstekening.

Zoektocht naar geschikte locaties voor appartementencomplexen

Oorspronkelijk waren in het gebied op twee plekken appartementengebouwen gepland. Naar aanleiding van reacties van omwonenden op het plan en om de vaart erin te houden, heeft de gemeente deze locaties uit het bestemmingsplan gehaald. Deze locaties staan nu in het bestemmingsplan als ‘uit te werken wonen’. Omdat de gemeente ook wil voldoen aan de vraag naar appartementen, wordt onderzocht of er in Gramsbergen eventueel andere geschikte locaties voor appartementen zijn. Eén van de plekken die de gemeente onderzoekt ligt in het park ten noorden van de Oostermaatsteeg. Het is dus mogelijk dat hier op termijn een van de appartementencomplexen wordt gebouwd.

Als er een andere plek wordt gevonden voor de bouw van appartementen, komen op de oorspronkelijke locaties een aantal koopwoningen. Als er geen andere plekken worden gevonden, dan is het mogelijk dat op de oorspronkelijk beoogde locaties toch appartementen gebouwd worden. 

Een twee-onder-een-kapwoning via Vrieling

Koop je een kavel in de Garstlanden? Dan kun je via Vrieling bouwen. Je hebt de keuze uit unieke en zéér complete woningen met vele Vrieling extra’s.