(Binnenkort) 18? 5 tips van onze adviseurs

18 jaar is een bijzondere leeftijd. Je bent vanaf dan verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Op deze pagina lees je een aantal handige tips voor als je 18 wordt (of al bent). Als je alles op tijd regelt, scheelt je dat een hoop gedoe!

Zorgverzekering.jpg#asset:69293:newsThumbnail1. Zorgverzekering afsluiten

Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht, afsluiten dus. In de maand nádat je 18 bent geworden moet je zorgverzekering geregeld zijn. Een voorbeeld: word je in november 18? Dan moet je zorgverzekering op 1 december starten. Ben je niet verzekerd? Dan krijg je een boete.

Vitaal Vechtdal Polis
Woon of werk je in het Vechtdal? Dan kun je gelukkig heel makkelijk een Vitaal Vechtdal Polis afsluiten. Dat is een zorgverzekering mét Vitaal Vechtdal voordelen. Je hebt hierbij keuze uit verschillende zorgverzekeraars. Kijk op www.vitaalvechtdalpolis.nl voor meer informatie.

Zorgtoeslag.jpg#asset:69298:newsThumbnail2. Zorgtoeslag aanvragen

Een zorgverzekering is helaas niet goedkoop. Gelukkig bestaat er zorgtoeslag voor mensen die (nog) niet zoveel geld verdienen (jongeren en studenten dus). Zorgtoeslag is een tegemoetkoming op de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag vraag je online aan via toeslagen.nl. Hier heb je wel je DigiD voor nodig! Die regel je (ook online) via DigiD.nl.

Bankzaken.jpg#asset:69295:newsThumbnail3. Regel je bankzaken

Vaak heb je al wel een betaalrekening en een spaarrekening en staat de app van je bank al op je telefoon. Maak voor jezelf een overzicht van wat er inkomt (zorgtoeslag, geld van je (bij)baantje eventueel studiefinanciering etc.) en wat er uitgaat (zorgverzekering, kleding, uitgaan, telefoon, studiekosten etc.).

Hopelijk hou je dan elke maand wat geld over. Is dat niet het geval? Dan moet je ervoor zorgen dat je minder geld uitgeeft of meer geld gaat verdienen. En het is helemaal slim om ook nog wat te sparen op je spaarrekening, voor het geval je ineens een onvoorziene uitgaven hebt.

Stufi.jpg#asset:69296:newsThumbnail4. Vraag studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aan

Zit je op school? Voor mbo, hbo of universiteit kun je studiefinanciering aanvragen. Word je 18 en zit je op vmbo, havo of vwo? Vraag dan tegemoetkoming scholieren aan. Je vraagt dit aan bij DUO.

Let op! Studiefinanciering krijg je niet zomaar cadeau. De basisbeurs is een lening die je na je studie moet terugbetalen, mét rente! En als je je studie niet haalt moet je bijvoorbeeld ook je OV-kaart terugbetalen. Bedenk dus altijd of je het geld echt nodig hebt en houd er rekening mee dat je het moet terugbetalen.

Verzekeringen.jpg#asset:69297:newsThumbnail5. Check je verzekeringen

Naast de zorgverzekering zijn er meer verzekeringen belangrijk. Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Voor andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering, reisverzekering of uitvaartverzekering, ben je vaak niet meeverzekerd als je niet thuis woont. Deze verzekeringen moet je dus zelf regelen. Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs.

Handige links voor als je 18 wordt
Als je de 5 tips hierboven geregeld hebt, ben je goed bezig! Voor nog meer handige zaken die je moet weten als je 18 bent hebben we een aantal links voor je verzameld.

Meer weten?

Maak een afspraak met één van onze adviseurs of stel uw vraag via de site.

Neem contact met ons op