Wat komt erbij kijken als je zzp’er wilt worden?

Wie kan dat nu beter vertellen dan een ervaren zzp’er? Daarom spreken we met Getjan Vinke van Vinke Woning- & Projectstoffering uit Zwolle. Getjan is al sinds 2010 werkzaam als stoffeerder en vanaf 2014 als zelfstandig ondernemer.

Waarom heb je besloten om zzp’er te worden?

“Voordat ik zzp’er werd, werkte ik voor een werkgever, ook als stoffeerder. Ik werkte eigenlijk altijd alleen, dus ik was al gewend om zelfstandig te werken. Omdat ik het contact met de klant en het verkoopproces ook erg leuk vind, heb ik er als het ware een schakel tussen weggehaald en ben ik voor mezelf begonnen. Als ondernemer kan ik een goede band opbouwen met mijn opdrachtgever. Daarom kies ik er ook bewust voor om zzp’er te blijven en geen personeel aan te nemen. Door alles zelf te doen, houd ik zelf het contact en weet ik dat alles perfect wordt afgeleverd.”

“Zorg ervoor dat je vanaf dag 1 goed verzekerd bent,
dan raak je ook gelijk gewend aan de uitgiften.”

Getjan Vinke, Woning- & Projectstoffering

Wat kwam er voor jou allemaal bij kijken, om zzp’er te worden? Moest je veel regelen?

“Ja, er kwam veel bij kijken. Maar ik had me gelukkig goed voorbereid. Ik moest een eigen bestelauto en gereedschap. En natuurlijk moet ik ook mijn verzekeringen regelen. Vanaf dag 1 heb ik mijzelf verzekerd. Als je dat gelijk doet, dan raak je ook gelijk gewend aan die uitgiften en valt het later ook niet tegen als je het alsnog moet regelen. En je bent natuurlijk vanaf dag 1 verzekerd, want ook op je eerste dag kan er wat gebeuren.”

Welke verzekeringen heb je allemaal afgesloten en waarom?

“Ik heb mij laten adviseren door mijn adviseur Harry Brouwer. Toen werkte Harry nog voor zichzelf, inmiddels werkt hij bij Vrieling. Ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat – als er wat met mij gebeurt – ik nog een inkomen heb. Ook heb ik verzekeringen voor als ik schade bij mijn opdrachtgevers veroorzaak. Stel dat ik net een waardevolle vaas omstoot of een dure kast beschadig, dan kan ik dat zonder problemen oplossen. En soms moet ik ook binnen zagen, bijvoorbeeld als het slecht weer is. Dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je iets kapot maakt. Het is dan fijn dat je daarvoor verzekerd bent. Ik ben bijvoorbeeld ook verzekerd voor diefstal, stel dat mijn bus met gereedschap wordt leeggehaald, dan moet ik wel direct weer wat nieuws kunnen kopen.”

Heb je veel contact met je verzekeringsadviseur Harry?

“Ik neem sowieso elk jaar met Harry mijn verzekeringen door om te kijken of alles nog klopt. Als bijvoorbeeld je omzet stijgt, dan moeten verzekeringen ook aangepast worden. Daar denk je zelf niet over na. Dus het is goed om regelmatig contact te hebben met je adviseur. Het is makkelijk om hem even te bellen. Harry werkt bij Vrieling samen met zijn vaste binnendienstadviseur Lianne en ook Lianne spreek ik regelmatig. Laatst belde ze nog omdat ze iets voorbij zag komen wat te maken had met mijn bus. En dan controleert zij of de verzekering nog klopt. Daar hoeft ik zelf niet aan te denken. Ik ben goed in vloeren en renovatiewerkzaamheden, ik heb weinig verstand van verzekeringen. Dus dan is het fijn dat iemand die er wel verstand van heeft met je meedenkt.”

Wat zijn de voor- en nadelen van zzp’er zijn?

“Ik heb heel bewust gekozen om zzp’er te worden en er ook goed over nagedacht. Ik vind het heel fijn om ondernemer te zijn en veel vrijheid te hebben. Zo heb ik 3 jaar geleden 6 weken door Amerika gereisd. Als je in loondienst bent is het heel lastig om 6 weken vrij te krijgen, als zzp’er kun je zelf je tijd indelen. Daar tegenover staat ook dat je wel eens ’s ochtends om 5 uur begint en ’s avonds tot 7 uur doorgaat om je werk af te krijgen. Ik maak soms wel 60 uur in de week. Maar als je je werk leuk vindt, is dat geen probleem.”

“Starten als zzp’er? 

Bereid je goed voor, dan maak je een goede start.”

Getjan Vinke, Woning- & Projectstoffering

Heb je tot slot tips voor mensen die eraan zitten te denken om zzp’er te worden?

“Denk er – voordat je als zzp’er start - goed over na door een plan te maken voor jezelf. Zet in dat plan een inschatting van de werkzaamheden die je kunt doen en wat je daarvan kunt factureren. En haal daar alle vaste lasten vanaf, zoals je verzekeringen en belasting. Onder aan de streep staat je loon. En dan moet je afwegen of je voor dat loon aan de slag wilt gaan als ondernemer. En ondernemen brengt natuurlijk risico’s en een hoop geregel met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld wel eens wat minder werk, je kan ziek worden, je moet zelf alles regelen, ook als er een keer iets niet goed gaat. Je kunt dan niet bij je baas aankloppen.”

“In Genemuiden zeggen ze altijd: doe het gelijk goed. Bereid je goed voor en je maakt een goede start (en geen halve). Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan!”

Vinke Projectstoffering Dm Fotografie 42 Klein

Over Getjan Vinke

Geboren en getogen in Genemuiden en opgegroeid in de vloerenindustrie legt Getjan Vinke bijna alle soorten vloeren en verzorgt hij de mooiste raamdecoratie. Dit doet hij vanuit zijn woning in Stadshagen in Zwolle. Meer weten? Neem een kijkje op vinkestoffering.nl of bekijk Getjan zijn projecten op Instagram of Facebook.

Vinke Woning- & Projectstoffering
Schildwachtstraat 23
8043 CB Zwolle
06 – 3343 6699
info@vinkestoffering.nl
www.vinkestoffering.nl

Verzekeringen voor zzp'ers

Verzeker uw bedrijf én uzelf tegen de risico's die u loopt. Vrieling heeft voor elke zzp'er en voor elk budget een verzekering. Wilt u gratis advies en een offerte?

Maak een gratis afspraak