AOV, broodfonds, voorzieningenfonds, crowdsurance? Wat kiest u?

Wordt u als ondernemer ziek, dan zit u zonder inkomen. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Dat kan op verschillende manieren. De bekendste vorm is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook kan een ondernemer zich aansluiten bij verschillende soorten schenkkringen, zoals een broodfonds of voorzieningenfonds. Ook crowdsurance behoort tot de mogelijkheden. Maar wat is wijsheid? We vertellen er meer over.

Schenkkringen

Een schenkkring bestaat uit een groep van 20 tot 50 ondernemers, met name zzp’ers, die elke maand geld opzijzetten op hun eigen schenkkringrekening. Dit doen ze tot een bepaald maximumbedrag is opgebouwd. Als er iemand uit de groep langer dan de afgesproken 30 dagen eigenrisicoperiode ziek is, maken de overige deelnemers maandelijks een bedrag van hun schenkkringrekening over aan de zieke. Vaak is de uitkering maximaal 2 jaar. Het bekendste voorbeeld van een schenkkring is het Broodfonds. Het eerste Broodfonds stamt uit 2006 en inmiddels zijn er meer dan 600 Broodfondsen in Nederland. Ook zijn er andere vergelijkbare vormen van schenkkringen zoals het Voorzieningenfonds en het Ziektefonds.

Wat zijn de voordelen van een Broodfonds?

 • Betaalbaar
  U kiest zelf de inleg. In 2021 is dit € 33,75 tot € 112,50 per maand, exclusief inschrijfkosten en contributie.
 • Inleg blijft van jezelf
  Het geld dat u elke maand stort, blijft van uzelf. Als u uit het fonds stapt, krijgt u dat bedrag terug. Minus de bedragen die u aan zieke fondsgenoten heeft geschonken.
 • Solidariteit en vertrouwen
  De leden van een schenkkring kennen elkaar. U bent er met elkaar verantwoordelijk voor dat alles goed loopt. Alles draait om onderling vertrouwen. U hoeft bijvoorbeeld geen doktersverklaring te overleggen om te bewijzen dat u echt ziek bent als je niet kunt werken.
 • Transparant
  Een schenkkring is geen complex financieel product. De basis bestaat uit afspraken tussen gelijkwaardige partners. De groep zet voorwaarden op papier die voor iedereen gelijk zijn. U heeft als lid van een schenkkring een helder inzicht in hoe alles werkt en weet precies waar u aan toe bent.
 • Belastingvoordeel
  Voor een schenkkring zoals een Broodfonds geldt het schenkrecht. Het bedrag dat u ‘schenkt’ aan een zieke deelnemer is belastingvrij (tot het maximum dat de Belastingdienst stelt).
3196

Wat zijn de nadelen?

 • Vertrouwen versus wantrouwen
  De leden van een schenkkring moeten elkaar wel blijven vertrouwen. Iedereen moet open zijn over zijn gezondheidstoestand. Dat betekent dat u als groep duidelijk afspreekt hoe u daar zorgvuldig mee omgaat. De zieke bepaalt zelf wat hij doorgeeft aan de andere leden over zijn ziekte.
 • Hoogte uitkering
  De uitkering die u van een schenkkring krijgt, is afhankelijk van de inleg. Het minimum is € 750,- en het maximum € 2.500,- netto per maand. Een hogere uitkering is niet mogelijk.
 • Maximaal 2 jaar een uitkering
  Als u ziek bent, krijgt u maximaal 2 jaar een inkomen uit een schenkkring. De kans dat u binnen 2 jaar weer aan de slag kunt, is groot. Maar als u toch langer dan 2 jaar uitgeschakeld bent, dan bent u aangewezen op de bijstand.
 • Inleg niet belastingvrij
  Het geld dat u aan een zieke schenkt, is belastingvrij, maar de inleg is dat niet. Bij een AOV is de inleg aftrekbaar van de inkomstenbelasting en is de uitkering juist wel belast.
 • Geen ondersteuning
  Bij een schenkkring krijgt u geen deskundige hulp als u weer terug wilt keren naar uw werk. Bijvoorbeeld als u herscholing nodig heeft om weer aan de slag te gaan

Nieuw: Crowdsurance

Sinds een paar jaar is er een nieuwe inkomensoplossing bijgekomen: Crowdsurance. Waar u bij een Broodfonds de (maximaal 50) andere leden kent, kan bij Crowdsurance iedereen aansluiten en gaat alles online. U kent elkaar niet, hoeft niet regelmatig naar een bijeenkomst en u bent dus anoniem. Bij een Broodfonds legt u geld in op een geblokkeerde rekening en bouwt u een buffer op. Bij Crowdsurance kunt u elke maand de niet gebruikte inleg voor andere zaken gebruiken. En de inleg is vaak iets lager dan bij een Broodfonds.

Verschillende inkomensoplossingen combineren

Het is goed om te weten dat je ook verschillende inkomensoplossingen kunt combineren. Bijvoorbeeld een Broodfonds voor de eerste 2 jaar dat je ziek bent en een AOV voor eventuele jaren daarna.

Welke oplossing past bij u?

De keuze tussen een Broodfonds, AOV, Crowdsurance, een combinatie of een andere vorm om uw inkomen bij ziekte veilig te stellen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen en doelstellingen. Een goede keuze maken is essentieel omdat dit grote gevolgen heeft voor uw financiële situatie voor een lange tijd. Laat u daarom goed voorlichten om te bepalen wat voor u het beste is.

Hulp nodig bij het maken van een goede keuze?

Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van de juiste financiële oplossing bij arbeidsongeschiktheid. Maak hiervoor gratis en vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs. Dit kan ook als u al iets heeft geregeld voor arbeidsongeschiktheid en u wilt controleren of deze oplossing (nog wel) past bij u actuele en persoonlijke situatie. Laat uw gegevens hieronder achter en we nemen contact met u op.