Veel gestelde vragen over jouw verzekeringen en reizen

Het coronavirus kan veel vragen oproepen. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over de reis- en annuleringsverzekering. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. 

Wij adviseren je altijd de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Daarnaast adviseren wij jou het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Hier vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in jouw vakantiegebied. Tot slot adviseren we je contact te houden met jouw vervoersmaatschappij of touroperator over eventuele wijzigingen in jouw reis.

Lees hier de maatregelen van Vrieling in verband met het coronavirus


Uitbreiding reisverzekering
 Wij hebben de dekking op de reisverzekering uitgebreid met een quarantainedekking wanneer je reist naar een bestemming met een groen of geel reisadvies. Dit  geldt voor zowel onze kortlopende als onze doorlopende reisverzekering. Hiervoor hoef je geen extra premie te betalen.

Met de quarantainedekking ben je verzekerd van een vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten als je onverwacht langer op je bestemming moet blijven wanneer de (lokale) overheid je individuele quarantaine oplegt vanwege Covid-19. Dit geldt ook als de overheid van het land dit specifiek oplegt voor de accommodatie waarin je verblijft, waardoor je niet op de geplande datum terug kan reizen naar Nederland. Zelfs wanneer de accommodatie in z’n geheel in quarantaine moet, met uitzondering van cruiseschepen. 

Het volledige overzicht van deze dekking vind je hier. De voorwaarden van de reisverzekering worden niet aangepast, maar je kunt dit document downloaden en bij je polis bewaren. 

Annuleringsverzekering

Voor mijn bestemming geldt dat ik het gebied alleen mag inreizen als ik me laat testen op corona. Krijg ik de kosten voor deze test vergoed op mijn reisverzekering?

Je verplicht laten testen op het coronavirus is een ‘maatregel van de overheid’. Dit is geen gedekte gebeurtenis. Deze kosten worden dus niet vergoed. Ook niet als je verzekerd bent voor aanvullende medische kosten. 

Mocht je positief testen op corona en niet mogen reizen naar het betreffende land, dan worden de annuleringskosten vergoed als je een annuleringsverzekering hebt gesloten.

Ik wil of moet mijn reis annuleren vanwege het coronavirus. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

Het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. De annuleringsverzekering vergoedt de kosten daarom niet. Wij adviseren je om contact op te nemen met je reisbureau, touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt. Wellicht ontvang je via deze partij een voucher of (een deel van) je geld terug.

Krijg ik de annuleringskosten vergoed, als ik mijn reis annuleer vanwege een negatief reisadvies ?

Hiervoor adviseren wij om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar de reis is geboekt. Het afgeven van een negatief reisadvies vanwege een epidemie is namelijk geen geldige reden in de annuleringsverzekering.

Ik ben positief getest op corona. Ik kan dus niet op reis en moet deze daarom annuleren. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

Ja, we zien het hebben van corona als ziekte waardoor je de reis kan annuleren. Wij vergoeden dan de annuleringskosten.

Reisverzekering

Ik ben op vakantie in een land waarvan de grens nu wordt afgesloten. Ik wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. Wat moet ik doen?

Neem hiervoor contact op met het reisbureau, touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt. Indien je de reis zelf heeft geboekt neem dan contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade.  

Let op: Het terughalen van reizigers vanwege de sluiting van de grens of vanwege wijziging van de kleurcode is niet verzekerd op de reisverzekering.

Mocht ik op vakantie zijn en niet meer terug kunnen, kan ik dan een beroep doen op de alarmcentrale van mijn reisverzekering?

Repatriëring is alleen verzekerd als er een directe medische noodzaak is of in geval van overlijden op vakantie. Er is geen dekking als je vanuit de plaatselijke overheid gevraagd wordt te vertrekken of als de kleurcode oranje of rood wordt. 

Als je een georganiseerde reis boekt bij een ANVR-aangesloten touroperator dan zal de touroperator je helpen om terug te komen naar Nederland. Als je zelf je reis samenstelt dan ben je zelf verantwoordelijk voor jouw terugreis. Wil je er zeker van zijn dat je geholpen wordt om terug te komen naar Nederland, check dan bij boeking of de ANVR-voorwaarden op jouw reis van toepassing zijn.

Wat als ik besmet raak met het coronavirus op mijn bestemming?

Als je de dekking Medische kosten hebt afgesloten, worden de medische kosten volledig vergoed. Let op: De medische kosten worden niet vergoed als op uw bestemming een negatief reisadvies geldt (kleurcode oranje of rood). Geldt code geel of groen op uw bestemming, dan worden eventuele extra reis- en verblijfskosten van meereizende gezinsleden en één reisgenoot vergoed tot een bepaald maximum. Dit is afhankelijk van de afgesloten dekking. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.

Overig reizen

Wat als ik besmet raak met het coronavirus op mijn bestemming?

Word je tijdens je reis in één van de gebieden waar het coronavirus heerst ziek? Dan adviseren we om zo snel mogelijk contact op te nemen met onze alarmcentrale via het telefoonnummer +31 (0) 20 592 9292. Geldt er geen negatief reisadvies (kleurcode oranje of rood) dan worden de medisch kosten volledig vergoed als je de dekking Medische kosten hebt afgesloten. Ook worden eventuele extra reis- en verblijfskosten van meereizende gezinsleden en één reisgenoot vergoed tot een bepaald maximum. Dit is afhankelijk van de afgesloten dekking. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.

Handige websites

ANVR, over coronavouchers en de gevolgen van corona en reizen.

De ANVR is de landelijke branchevereniging voor onder andere reisbureaus en touroperators. Op hun website beantwoorden ze veelgestelde vragen over coronavouchers en de gevolgen van corona en reizen.

Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Veel landen en gebieden nemen momenteel ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op de site van de overheid lees je per land de veelgestelde vragen over de actuele situatie.

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

In 2020/2021 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Voor wie toch op vakantie gaat raden we aan de volgende site te raadplegen.

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? 

Neem dan contact met ons op, wij helpen jou graag.

Stel jouw vraag