Weerrisico's

Storm, regen, sneeuw, hitte, ze kunnen uw bedrijfsprocessen verstoren of stilleggen. De kans op stormschade is het grootst in de periode van oktober tot maart. Met een goede voorbereiding kunt u de kans op schade en overlast door storm verkleinen. 

Het klimaat verandert in Nederland. Het stormt steeds vaker, ook de kracht van de windstoten neemt toe en daarmee ook de stormschade. Gelukkig kunt u in de meeste gevallen op tijd preventie maatregelen treffen en daarmee veel schade en overlast voorkomen.

Dakgoten         

Door vallende bladeren en takken kunnen dakgoten verstopt raken. Bij het niet tijdig schoonmaken van de goten, kan dit leiden tot ernstige lekkages. Het is daarom raadzaam om herhaaldelijk uw dakgoten, hemelwaterafvoeren en platte daken te inspecteren op bladeren en vuil.

Sneeuw

Een dikke laag sneeuw kan schade aanrichten aan gewassen of kassen. Breng de temperatuur in de kas iets hoger, maar nog wel in de buurt van de normale temperatuur en open de scherminstallaties. Raadpleeg hiervoor ook u gascontract en houd rekening met een eventuele maximale uurcapaciteit voor gasafname. Als u meer gas verbruikt dan in uw gascontract wordt toegestaan, meld dit dan bij uw gasleverancier. U kunt dan beroep doen op overmacht.

Preventiemaatregelen

Om schade en overlast te beperken, kunt u preventief de volgende maatregelen nemen:

  • Sluit van al uw gebouwen de deuren, ramen en luiken goed af
  • Zet van de kassen de ramen op ‘stormstand’
  • Zorg dat er geen losse spullen op het bedrijfsterrein liggen. Zet kuubskisten en andere losse onderdelen op een beschutte plaats of in de schuur
  • Staan er bomen vlakbij uw gebouwen? Inspecteer ze regelmatig en verwijder overhangende en rottende takken
  • Parkeer geen auto’s of landbouwwerktuigen onder bomen