Wie mag in uw voertuig rijden?

Regelmatig krijgen wij de vraag of er andere personen (dan de verzekerde) in een auto, op de bromfiets of op de trekker mogen rijden. Ja, dat mag. Maar er gelden wel voorwaarden en die hebben vooral te maken met de ‘regelmatige bestuurder’. Wat en wie dat is, leest u hieronder.

Regelmatige bestuurder
Bij de aanvraag van een verzekering van een voertuig geeft u bij ons aan wie de regelmatige bestuurder van het voertuig is. De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in het voertuig rijdt. Dat kunt u zelf zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld uw partner of kind zijn. Op basis van leeftijd en het aantal schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder bepaalt de verzekeringsmaatschappij het risico en de bijbehorende premie. Blijkt na het veroorzaken van een schade dat niet uzelf, maar iemand anders het meeste in de auto rijdt? Dan kan de verzekeringsmaatschappij met u in discussie gaan of er wel dekking is.

Ik laat iemand anders in mijn auto rijden, is schade dan gedekt?
Bent u zelf de regelmatige bestuurder, maar rijdt iemand anders af en toe in uw auto? Dan is uw auto gewoon verzekerd. Let wel op! Een ‘kale’ WA-verzekering biedt geen dekking voor schade aan uw eigen auto. Ook als iemand anders in uw auto rijdt, is schade aan uw eigen auto dus niet gedekt, schade aan een andere auto is in principe wel gedekt. Bovendien zijn bij schade de gevolgen van het aantal schadevrije jaren en de terugval in bonuskorting voor de verzekeringnemer. Ook al rijdt iemand anders in uw auto.

Ik laat iemand anders op mijn brommer rijden, is schade dan gedekt?
In principe gelden in deze situatie dezelfde regels als bij de auto. Er is echter één belangrijk verschil. Is de regelmatige bestuurder 25 jaar of ouder en is de persoon die af en toe op uw brommer rijdt 24 jaar of jonger? Dan dekt de verzekeraar de schade niet, tenzij dit aangetekend staat op uw polis! Komt het voor dat er af en toe iemand van 24 jaar of jonger op uw brommer rijdt? Meld dit dan z.s.m. bij uw adviseur.

Ik laat iemand anders op mijn trekker rijden, is schade dan gedekt?
Hier gelden dezelfde regels als voor de auto. Ook voor de trekker is het belangrijk dat de bestuurder een geldig rijbewijs heeft. Voor de trekker is sinds 1 juli 2015 het T-rijbewijs ingevoerd.

Wilt u zeker weten of u het goed geregeld heeft of even controleren of de juiste regelmatige bestuurder op uw polis geregistreerd staat? Bel dan uw verzekeringsadviseur bij Vrieling: 0523 – 28 27 26 of neem via de website contact met ons op.