Hoverboards en elektrische steps op de weg

Elektrische skakeboards, -hoverboards en -steps: een populair cadeau voor de komende feestdagen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze voertuigen niet op de openbare weg mogen, ook niet op het fietspad of op de stoep. Zorg dus dat je dit speelgoed op veilig en volgens de regels gebruikt.  

In Nederland is het verboden om met een klein gemotoriseerd voertuig – zonder stuur – op openbare wegen, fietspaden of stoepen rond te rijden. Neemt u (of uw kind) het niet zo nauw met deze regels en gaat u toch de weg op; bent u dan wel verzekerd als u schade of letsel veroorzaakt?

Waarom een verbod?

Waarom zijn al die nieuwe, hippe, kleine vervoermiddelen eigenlijk verboden? Het antwoord op deze vraag is simpel; er zit geen stuur op. En dat vindt de overheid te gevaarlijk. Hoverboards, elektrische skateboards of airwheels mogen wel worden verkocht, maar ze zijn uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik. Omdat een hoverboard een afgekeurd motorvoertuig is, kunt u hiervoor geen verzekering afsluiten.

Hoe zit het met elektrische stepjes?

Elektrische stepjes en segways beschikken over een stuur. Toch mag u er alleen de weg mee op als ze door de Rijkdienst voor het wegverkeer (RDW) zijn gekeurd. Met deze goedkeuring is het mogelijk om een WA-verzekering voor uw elektrische vervoermiddelen af te sluiten. Deze verzekering is verplicht om de weg op te mogen. De RDW beschouwt de voertuigen dan als een bijzondere bromfiets. Meestal vindt u in de productbeschrijving of het model is goedgekeurd. Voor deze bijzondere bromfietsen gelden aparte regels. 

Wetgeving is onderweg

Wetgeving omtrekt de elektrische vervoermiddelen als speelgoed is in de maak, en gaat een einde maken aan de onduidelijkheid. Op dit moment is het gebruik ervan in het verkeer ieder geval verboden. Het is geen overbodige luxe om ouders en kinderen goed te informeren over hoe en waar u dit speelgoed mag gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf én voor andere verkeersdeelnemers.

Verkeersregels bijzondere bromfiets

  • U hebt geen rijbewijs nodig
  • U hoeft geen kenteken aan te vragen
  • U hoeft geen helm te dragen
  • U moet zo veel mogelijk rechts houden
  • U moet het voertuig verzekeren
  • Het voertuig moet een verzekeringsplaatje en een voertuigenidentificatienummer hebben
  • De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur
  • Verlichting is ’s nachts en bij slecht zich verplicht. Dit mag met losse lampjes
  • Het voertuig moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben
  • Als er een (brom)fietspad is, moet u daarop rijden
  • De overheid heeft het voertuig aangewezen als bijzondere bromfiets

Wilt u meer weten?

Dan kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs op telefoonnummer 0523 – 28 27 26 of mail@vrieling.nl
Wij staan u graag te woord.