Goed voorbereid op wintersport

De komende maanden trekken veel Nederlanders er weer met de auto op uit om te genieten van een vakantie in de sneeuw. Helaas is een wintersportvakantie en de reis ernaartoe niet geheel zonder risico’s. Met deze wintersporttips begint u goed aan uw reis. 

Kiest u dit jaar voor een wintersportvakantie en reist u met de auto? Dan rijdt u onderweg waarschijnlijk door besneeuwde gebieden. Soms kan dit best gevaarlijk zijn, zeker in de bergen. Hierbij een aantal tips zodat u goed voorbereid en zonder problemen op uw bestemming aankomt. 

Check de auto

Check de auto voordat u vertrekt. Denk aan de bandenspanning, accu, verwarming, olie, remmen en ruitenwissers. De garage kan uw auto winterklaar maken. Ook moeten de koelvloeistof en de ruitenwissersvloeistof over antivries beschikken. Daarbij zijn winterbanden of sneeuwkettingen niet alleen verplicht, ze komen ook zeker van pas in fors winterweer.

Houd afstand

Houd bij gladheid altijd meer afstand dan normaal. U kunt dan op tijd reageren als uw voorganger een plotselinge (rem)beweging maakt. In Duitsland hanteert men het principe van ‘halber Tacho’; dat betekent dat u minstens de helft van de snelheid als afstand tot het volgende voertuig moet houden. Een alternatief is twee seconden afstand houden tussen de eigen auto en het volgende voertuig.

Voorkom slippen

In de sneeuw is het belangrijk dat u rustig de koppeling laat opkomen, niet teveel gas geeft, beheerst stuurt en ook niet te sterk remt. Door plotselinge of te wilde bewegingen kunt u snel in de slip raken. Slippen uw banden als u probeert op te trekken, zet uw auto dan in zijn tweede versnelling en probeer het nog eens. Ook kan het helpen iets schuin weg te sturen bij het wegrijden. Raakt u toch in een slip, druk altijd eerst de koppeling in en laat dan het gas pas los. Druk ook niet direct uw rem in, dit kan pas wanneer uw wielen weer rollen.

Voorzichtig remmen

Winterweer zoals hagel, sneeuw en soms ook regen, beïnvloedt de remafstand. Hoe gladder, hoe langer het duurt voordat u stilstaat. Minder daarom de snelheid, houd voldoende afstand en rem voorzichting. Door op tijd terug te schakelen remt de auto op de motor. Dit is zeker belangrijk als u afdaalt. Gebruik daarna pas uw rempedaal. Druk deze niet te diep, maar gecontroleerd in. Moet u toch plotseling hard remmen, schrik dan niet van het antiblokkeersysteem (ABS). Uw rempedaal zal zelf pompende bewegingen maken, maar blijf uw pedaal gewoon indrukken. De ABS zorgt er namelijk voor dat u uw auto onder controle houdt, dus laat uw rempedaal niet los.

Pechhulpverzekering

Uw auto is volgeladen met uw wintersportuitrusting, eten voor onderweg en natuurlijk uw reisgezelschap. Tijdens zo’n lange reis wilt u niet met pech stil komen te staan. En als dit toch gebeurt, dan wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer verder rijden. Met de pechhulpverzekering bent u verzekerd van professionele Nederlandse hulpverlening, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Of u nu ergens in Europa strandt, of nog voor uw deur. Eén telefoontje naar de alarmcentrale en hulp is onderweg. Er wordt altijd geprobeerd om uw auto ter plekke te repareren. Als dit niet mogelijk is, dan wordt uw auto naar de dichtstbijzijnde garage gebracht. Kan uw auto niet dezelfde dag gerepareerd worden? Dan krijgt u een vervangende auto ter beschikking, zodat u snel weer op weg kunt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de pechhulpverzekering? Dan kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 0523 – 28 27 26 of maak een afspraak. Wij staan u graag te woord.