Duurzaamheid & bewustwording

Hoe kunnen we zelf duurzamer leven en ondernemen? Dat begint bij bewustwording. Zelf bewust nadenken over uw energieverbruik is nog altijd een efficiënte oplossing. Dit vergt wellicht enige aanpassing in uw dagelijkse doen en laten. Onderaan de streep komt het vooral neer op discipline.

Een aantal snel te realiseren tips:

  • Zet het licht en alle apparatuur uit als u ze niet gebruikt.
  • Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is.
  • Was op een lagere temperatuur en vraag uzelf af of de droger echt nodig is.

Nieuwe apparatuur of lampen?

Gaat u nieuwe apparatuur aanschaffen, investeer dan net iets meer voor een zuiniger apparaat. Het verschil in kosten heeft u er meestal binnen een jaar uit. Hebt u nog gloeilampen in huis? Vervang ze voor ledlampen.

Slimme apparaten

Slimme apparaten kunnen u helpen met het besparen van uw energiekosten. Een slimme thermostaat kunt u bedienen via uw smartphone, handig als uw vergeten bent de verwarming uit te zetten. Het apparaat leert uw leefgewoontes kennen en past de temperatuur daarop aan. Een andere slimme bespaarder is de energieverbruiksmanager of energiemonitor. Via een app heeft u real-time inzicht in uw energieverbruik en ontdekt u makkelijk ‘sluipverbruik’. Denk hierbij aan opladers die u niet gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten. Tegenwoordig zijn er ook slimme laders, die zorgen ervoor dat er alleen stroom verbruikt wordt wanneer het apparaat oplaadt, zodra het apparaat is opgeladen schakelt de lader zichzelf uit.

Meer informatie over duurzaam wonen? Kom dan naar één van onze bijeenkomsten.

Aanmelden