Cybercrime; het overkomt u vast niet! Of toch wel?

U leest vast regelmatig berichten over datalekken op diverse nieuwssites. U heeft ook de kop ‘GGD gehackt en gegevens van 100.000 mensen liggen op straat’ wel voorbij zien komen. Wat dacht u toen u dat las? ‘Vervelend als dat je als bedrijf overkomt?’ of ‘Ik hoop maar dat mijn gegevens niet misbruikt worden?’ En ging u toen ook weer verder tot de orde van de dag?

Dat u niet direct in actie bent gekomen, is niet vreemd. Want voor velen van ons is cybercrime, oftewel diefstal van persoonlijke gegevens, een ‘ver van onze bed show’. Toch is het belangrijker om bij stil te staan dan u misschien denkt. Waarom? Er is een aardverschuiving gaande van klassieke misdaad naar cybercrime. U doet er waarschijnlijk alles aan om inbrekers uit uw pand te houden, doet u er ook alles aan om criminelen uit uw computersysteem te weren?

“U doet er waarschijnlijk alles aan om inbrekers uit uw pand te houden, doet u er ook alles aan om criminelen uit uw computersysteem te weren?”

Waarom is cybercriminaliteit zo interessant voor criminelen? 

  • Wat moeten ze met uw gegevens?
  • U bent toch niet belangrijk?

Fraude plegen met uw identiteit
En toch bent u wel belangrijk. Het gaat vaak niet om de persoon die u bent of bedrijf wat u hebt. Het gaat om de mogelijkheid om met uw persoonlijke gegevens, of de persoonlijke gegevens van derden die u opslaat, fraude te plegen. Uw gegevens of die van derden worden door de hacker voor veel geld verkocht, zodat criminelen zich kunnen voordoen als u. Bijvoorbeeld door met uw gegevens of die van derden berichten te versturen om bij bekenden geld afhandig te maken of contracten af te sluiten.

Wat is uw eerste reactie als u wordt gehackt?
Wat doet u als u op maandagochtend niet meer bij uw bedrijfsgegevens kunt? Trekt u de stekkers uit uw computers en/of verbreekt u de internetverbinding? En dan? Wie belt u? Wie helpt u? Om antwoorden te hebben op die vragen en om cybercriminaliteit te voorkomen zijn wij u graag van dienst.

Belangrijk om te weten: de gedachte dat uw ICT-leverancier alles voor u regelt als u een calamiteit hebt gaat niet altijd op. Het is de vraag wat u in uw contract hebt afgesproken met uw ICT-leverancier. Hebt u afgesproken dat uw ICT-leverancier ook uw bedrijf digitaal beveiligt? De kosten voor assistentie zónder contract zijn vaak vele malen hoger.

Tip: stel een IT-calamiteitenplan op!
Met een IT-calamiteitenplan verkleint u de kans op een hack of gijzeling van uw digitale gegevens. En als het dan toch gebeurt, weet u precies hoe te handelen om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. U kunt zelf – of in samenwerking met uw ICT-leverancier - een IT-calamiteitenplan opstellen. Hoe u dat doet? Lees het in onze handleiding.

Download handleiding opstellen IT-calamiteitenplan

Verzeker uw risico op cybercrime
Als u alle tips heeft opgevolgd, dan bestaat helaas nog steeds het risico dat uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime. Wilt u dit risico niet zelf dragen? Dan kunt u dit verzekeren. Bij Vrieling vertellen wij u daar graag meer over. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en een offerte.

Maak een vrijblijvende afspraak