Bestelbus gewild bij dieven

Veel kleine ondernemers rijden van klant naar klant in hun bestelbus. ’s Avonds zetten ze de bus voor de deur. Het zware gereedschap laten ze in de bus, want dat hebben ze morgen toch weer nodig. Voor dieven is dit een ideaal doelwit. Zij halen of de bus ’s nachts leeg of ze rijden er – met inhoud – de grens mee over. 

Steeds meer bussen gestolen

Uit de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijken bestelbussen een steeds geliefder doelwit. Vooral Volkswagen en Mercedesbussen: samen goed voor driekwart van het totale aantal gestolen bussen. Het diefstalrisico van bestelbussen steeg in 2016 met 4,3% ten opzichte van 2015. Daar komt bij dat slechts drie van de tien Volkswagenbussen en twee van de tien Mercedesbussen ooit wordt teruggevonden. In het oosten van het land is het diefstalrisico iets groter, waarschijnlijk omdat de dieven daarvandaan sneller de grens over zijn. Ook het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar gestegen.

Hoe gaat de autodief te werk?

De autodief heeft snelle handjes. Als het meezit, heeft hij nog geen minuut nodig om het deurslot te openen en weg te rijden. In zijn gereedschapskist zitten speciale tangetjes om chips mee te verwijderen of om autosleutels op maat mee te knippen. Om niet op te vallen in het gestolen busje, heeft hij ook altijd valse nummerplaten bij zich. Die zijn afkomstig van bestaande bestelauto’s die qua merk, kleur en type zo veel mogelijk overeenkomen. Per jatbeurt gaat het om bedragen tussen €5.000 en €15.000 euro Aan te raden is om een goed alarmsysteem te installeren, extra sloten en het gereedschap te voorzien van een merkje of gravure.

Dat overkomt mij niet

De meeste ondernemers denken: dat overkomt mij niet. Dat las ik laatst nog in een krantenbericht in het regionale dagblad De Stentor over een bestelbus dat hier in Zwolle was gestolen. De ondernemer waande zijn bus veilig voor de deur: ‘Toen ik hem die morgen niet voor de deur zag, begon ik te twijfelen. Ben nog door de straat gelopen tegen beter weten in.’ De ondernemer in kwestie is glaszetter. ‘Al het gereedschap dat ik dagelijks gebruik, zat in de bus. ’Gelukkig had hij wel een eigen vervoerverzekering, Deze verzekering verzekerd de eigen spullen die u vervoert, zoals gereedschap of handelswaar.

Antidiefstal tips

  • Neem kostbare spullen mee – of als dat niet mogelijk is – berg ze uit het zicht op
  • Beveilig de bus met een gecertificeerd alarmsysteem
  • Parkeer als dat kan de bus met de deuren tegen een muur of heg
  • Beveilig de achterdeuren van de bestelbus met een trekhaakslot

Wilt u meer weten over de eigenvervoerverzekering? 

Dan kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 0523 – 28 27 26 of maak een afspraak. Wij staan u graag te woord.