Wijzigingen Zorgverzekering 2023

Op deze pagina vind je de meest belangrijke wijzigingen voor de zorgverzekering in 2023. Vanaf 12 november is het weer mogelijk om je zorgverzekering te wijzigen. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen, Vrieling zorgt voor een goed advies.

Belangrijke data

  • 12 november 2022: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen in 2023 bekendmaken.
  • 31 december 2022: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2022: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als de oude verzekering uiterlijk op 31 december 2022 is stopgezet. Jouw zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2023.

Het eigen risico blijft gelijk

Het standaard eigen risico is op dit moment € 385. Dat blijft in 2023 gelijk. Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt eigen risico voor zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals de huisarts. Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Je kunt het eigen risico ook verhogen tot maximaal € 885, dan betaal je minder premie.

Wijziging collectiviteitskorting

Per 1 januari 2023 schaft de overheid de collectiviteitskorting op de basisverzekering af. Dit geldt voor alle zorgverzekeringen. Wat betekent dit voor jou?

Krijg je op dit moment collectiviteitskorting op jouw basisverzekering? Vanaf 1 januari 2023 krijg je deze niet meer. De collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan. Ben je op dit moment niet collectief verzekerd, dan verandert er voor jou niets.

Behandelingen om te herstellen van corona

Sommige mensen die corona hebben gehad, hebben tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Deze kunnen soms wel maanden aanhouden. Je huisarts of medisch specialist kan beoordelen of je in aanmerking komt voor herstelzorg, zoals fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek of logopedie. Deze vergoeding was al tijdelijk opgenomen in de basisverzekering, maar wordt verlengd tot 23 augustus 2023.

Zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag stijgt. In 2023 stijgt de zorgtoeslag met € 514 per jaar voor een alleenstaande en wordt maximaal € 154 per maand. Voor gezinnen stijgt de zorgtoeslag met € 613 per jaar en wordt maximaal € 263 per maand. Op de website van Belastingdienst kan je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

Vrieling zorgt voor jou en je (zorgverzekering)

Je zorgverzekering helpt je bij een gezond leven. Het is een ingewikkelde en kostbare verzekering. Gelukkig kun je hierbij op de specialisten van Vrieling vertrouwen. Zodra de zorgverzekeraars hun premies en dekkingen bekend hebben gemaakt maken wij een vergelijking: welke zorgverzekering past het beste bij jou qua dekking en prijs. Neem hiervoor contact op met het zorgteam via 0523 - 20 80 40, mail naar zorg@vrieling.nl of vul het contactformulier in.

Wil je zelf op ontdekking gaan? Vergelijk de zorgverzekeringen online op vrieling.zorgtvoorje.nl