Wijzigingen zorgverzekering 2022

Op deze pagina vind je de meest belangrijke wijzigingen voor de zorgverzekering in 2022. Vanaf 12 november is het weer mogelijk om je zorgverzekering te wijzigen. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen, Vrieling zorgt voor een goed advies.

Belangrijke data

  • 12 november 2021: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen in 2022 bekendmaken. 
  • 31 december 2021: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2022: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als de oude verzekering uiterlijk op 31 december 2021 is stopgezet. Jouw zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2022.

Het eigen risico blijft gelijk

Het standaard eigen risico is op dit moment € 385. Dat blijft in 2022 gelijk. Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt eigen risico voor zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals de huisarts. Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Je kunt het eigen risico ook verhogen tot maximaal € 885, dan betaal je minder premie.

Behandelingen om te herstellen van corona

In 2022 wordt de behandeling van long-covid vergoed uit de basisverzekering. Heb je door corona klachten zoals benauwdheid, vermoeidheid en conditieverlies gekregen? Dan krijg je fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie, dieetadvies en logopedie vergoed uit je basisverzekering. Deze vergoeding eindigt op 1 augustus 2022.

  • Fysiotherapie of oefentherapie samen: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 10 uur
  • Diëtetiek: maximaal 7 uur
  • Logopedie: voor logopedie is geen maximum vastgesteld

De zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag stijgt. In 2022 wordt de zorgtoeslag verhoogd met maximaal € 36,- voor een eenpersoonshuishouden en maximaal € 40,- voor een meerpersoonshuishouden. Op de website van Belastingdienst kun je bereken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Vrieling zorgt (ook voor je zorgverzekering)

Je zorgverzekering helpt je bij een gezond leven. Het is een ingewikkelde en kostbare verzekering. Gelukkig kun je hierbij op de specialisten van Vrieling vertrouwen. Zodra de zorgverzekeraars hun premies en dekkingen bekend hebben gemaakt maken wij een vergelijking: welke zorgverzekering past het beste bij jou qua dekking en prijs? Als je (zorg)verzekering al bij Vrieling loopt, dan krijg je vanzelf van ons bericht. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de Vrieling zorgalert. Of volg Vrieling Adviesgroep op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte.