WBTR: bestuurders van verenigingen en stichtingen lopen binnenkort meer risico

Op 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). Een belangrijke wijziging van deze wet is dat de hoofdelijke aansprakelijkheid voor bestuurders van verenigingen en stichtingen wordt uitgebreid. Bent u bestuurder bij een vereniging of stichting? Dan kunt u deze risico’s afdekken door middel van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. We vertellen u er meer over.

Waarom de WBTR?

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.


Hulp bij het voldoen aan alle regels

De wet gaat misstanden tegen door procedures en verantwoordelijkheden binnen een vereniging of stichting te bespreken en vast te leggen. Vooral kleinere verenigingen en stichtingen hebben door de nieuwe wet een uitdaging omdat er vaak geen jurist in dienst is. Daarom is er een samenwerkingsinitiatief gestart dat verenigingen en stichtingen ondersteuning biedt. Via wbtr.nl zijn onder andere webinars te bekijken en – tegen betaling – stappenplannen te bestellen.


Risico op bestuurdersaansprakelijkheid stijgt

Als bestuurder van een vereniging of stichting liep u altijd al het risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Na invoering van de WBTR is die kans nog groter. U loopt nu net zoveel risico om aansprakelijk gesteld te worden als de bestuurders van commerciële ondernemingen. Het maakt daarbij niet uit of u betaald wordt of alleen een onkostenvergoeding ontvangt.


Verzekeren van risico’s

Als u als bestuurder aansprakelijk gesteld wordt is dat een groot financieel risico. Schade die is ontstaan door fouten van u en uw eventueel uw medebestuurders moet privé door u worden betaald. Wilt u dit risico niet lopen? Sluit als vereniging dan een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Heeft u deze verzekering al? Controleert u dan goed of uw polis vanaf 1 juli 2021 voldoet aan de nieuwe wet.


Offerte?

Wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor uw vereniging of stichting? Neem dan contact met ons op via 0523 - 28 27 26 of mail@vrieling.nl. Of vul het online contactformulier in en wij nemen contact met u op.