Wat doe jij als er brand uitbreekt in huis? Met deze tips ben jij goed voorbereid!

Een vuurpijl op een balkon van een appartement in Dedemsvaart veroorzaakte begin januari brand. De bewoner en haar buurman waren gelukkig alert en wisten de schade te beperken tot een afgebrande tuinstoel. Weet jij wat je moet doen als er plotseling brand uitbreekt? Onze preventiespecialist Bernd Knol geeft handige tips.

Het allerbelangrijkste: veiligheid

Probeer niet de held uit te hangen en zorg ervoor dat je veilig bent en blijft. Alarmeer iedereen die in de buurt is en verlaat snel de woning. Houd deuren en ramen gesloten en sluit ook de deuren achter je. Veel rookontwikkeling? Blijf dan dicht blij de vloer.

Bel 112

Je weet nooit hoe (snel) een brand zich ontwikkelt, bel daarom áltijd 112 zodat de brandweer alvast in actie kan komen. Ook al is het een kleine brand. Geef hierbij je naam en volledige adres en wacht buiten, op een veilige plek, op de brandweer.

Brand wel of niet zelf blussen?

Een kleine beginnende brand kun je zelf blussen. Doe dit alleen als je zeker weet dat je zonder moeite en gevaar de ruimte kunt verlaten en voorkom dat je rook inademt. Gebruik voor het blussen een goede blusdeken of brandblusser. Vlam in de pan? Gebruik dan nóóit water en liever ook geen blusdeken. Gebruik een brandblusser of leg een passend deksel op de pan.

Voorkom brand

Je kunt veel doen om je huis brandveiliger te maken en – als er toch brand uitbreekt – de gevolgen ervan te beperken. De brandweer heeft een handige controlelijst waarin je kunt afvinken of alles in jouw huis zo veilig mogelijk is. Verzekerd bij Vrieling? Nodig dan je adviseur eens uit voor een preventie-advies. Samen met jou kijkt hij of alles in je woning voldoet aan de brandveiligheidseisen.

Op zoek naar de juiste producten om een beginnende brand te blussen? Rookmelders en andere preventieproducten zijn tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar op preventiewebshop.nl.

Meld je aan voor de preventie nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het voorkomen van schade? Of wat wij voor jou hierin kunnen betekenen? Meld je dan aan voor onze preventie nieuwsbrief.

Aanmelden voor preventie nieuwsbrief