Tips om stormschade te voorkomen

Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor steeds meer schade, ook aan bedrijven. De opstalverzekering dekt meestal de schade, maar een (verhoogd) eigen risico is vaak van toepassing. Bovendien is glasschade niet altijd meeverzekerd. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kunt u als ondernemer schade én gedoe door extreem weer beperken. Preventie- en verzekeringstips leest u hieronder.

Het stormrisico in Nederland neemt toe. In het huidige klimaat komen perioden voor met veel extreme wind, afgewisseld door perioden waarin het weinig stormt. De grootste schade ontstaat tijdens stormen in de zomer en de herfst. De bomen staan dan vol in het blad en vangen veel wind.

Wat kunt u doen?

Bevestiging externe zaken: controleer regelmatig of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke goed bevestigd zijn.

Dak: zitten de dakpannen en de daklagen goed vast? Denk ook aan eventuele apparatuur op het dak en vergeet de zonnepanelen niet. Laat het dak uit voorzorg jaarlijks controleren.

Glas: heeft het bedrijfspand veel glas? Sla dan reserveglas in. Zo kunt u kapot glas snel vervangen en grotere schade voorkomen. Houd wel rekening met uw eigen veiligheid. Een ruit kan bij veel wind makkelijk breken of omwaaien.

Takken: controleer regelmatig op losse, dode of overhangende takken, ook op de plaats waar de medewerkers hun auto parkeren.

Erf: zet losse goederen en materialen vast.

Check de verzekering

Heeft u als ondernemer scherp hoe u verzekerd bent tegen het risico van harde wind en storm? Stormschade is verzekerd op de opstalverzekering (gebouwenverzekering). De verzekeraar gaat er daarbij overigens wel vanuit dat het onderhoud op orde is. Ook geldt er altijd een eigen risico. Check ook of een glasdekking is inbegrepen.

Is door de storm een lekkage ontstaan? Of heeft u bijvoorbeeld goederen buiten opgeslagen? Om goederen of voorraad te beschermen kunt u een goederen- en inventarisverzekering afsluiten. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de schade in geval het bedrijf stil komt te liggen doordat het pand bijvoorbeeld tijdelijk niet te betreden is.

Kortom: voorkom problemen door nu alvast de juiste maatregelen te nemen én uw verzekeringen te controleren. Laat eens een adviseur van Vrieling vrijblijvend meekijken naar uw risico’s en verzekeringen. Bel 0523 – 28 27 26 of stuur een mail: mail@vrieling.nl. We helpen u graag!