Registratie- en kentekenplicht voor snelle trekker in 2020

Landbouwvoertuigen moeten vanaf 20 mei 2020 geregistreerd zijn bij de RDW, mits zowel de Eerste als de Tweede kamer instemmen met dit wetsvoorstel. Trekker en aanhangers die harder rijden dan 25 km/u moeten dan ook een kenteken hebben.

Registratieplicht

De registratieplicht geldt voor alle trekkers, oud en nieuw, mobiele machines en getrokken landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. Uitzondering is er voor voertuigen die smaller zijn dan 130 centimeter, trekkers die niet op de openbare weg komen en voor aanhangers met een maximale constructiesnelheid minder dan 25 km/u.

Apk- plicht

Landbouwvoertuigen die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden, moeten APK-gekeurd worden. Hiervoor worden alle landbouwvoertuigen geregistreerd bij de RDW. De invoering van de APK-plicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat.

Kenteken

De kentekenplicht per 20 mei 2020 geldt voor:

  • Trekkers en aanhangers die harder kunnen rijden dan 25 km/u
  • Trekkers die (ook) in het buitenland rijden
  • Landbouwvoertuigen met ontheffing voor openbare weg vanwege afmeting of gewicht
  • Getrokken voertuig zonder registratieplicht moet een witte kentekenplaat voeren van één van de trekkers van het bedrijf

Gevolgen wijzigen

Registratie en kentekenplicht heeft een aantal consequenties waar niet iedereen direct aan denkt. Zo wordt het registratieregister gekoppeld aan het verzekeringsregister zoals dat bij personen- en vrachtauto’s ook al het geval is. Dit betekent dat onverzekerde voertuigen zichtbaar worden en dat er boetes worden verstrekt als een voertuig niet verzekerd is terwijl dat wel moet. Ook kunt u geflitst worden als u te hard rijdt.