Preventietips voor aanleggen zonnepanelen

We zien het steeds vaker! Een bedrijfspand met zonnepanelen. Een goede ontwikkeling voor het milieu, maar het aanleggen brengt ook zeker risico’s en bepaalde verzekeringseisen met zich mee.  Wilt u ook zonnepanelen gaan aanleggen? Overleg dan vooraf met ons, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Tips voor het plaatsen van zonnepanelen


1. Controleer of uw pand geschikt is

Voordat u zonnepanelen laat plaatsen, controleer dan of uw pand hiervoor geschikt is. Bij platte daken is het bijvoorbeeld de vraag of het bijkomende gewicht van de zonnepanelen niet te zwaar is voor het dak. Hou ook rekening met het - steeds vaker voorkomende - extreme weer in Nederland, met kans op wateraccumulatie en sneeuwdruk. U heeft de mogelijkheid (kan ook een eis van de verzekeraar zijn) om een constructieberekening te laten uitvoeren.

Ook is het belangrijk om na te gaan welke isolatie er in het dak aanwezig is. Bepaalde isolatie is namelijk wel degelijk brandbaar (polyurethaan of polystyreen). Bij grotere aantallen zonnepanelen kan brandbare isolatie in het dak leiden tot problemen met de verzekering. Dit geldt overigens ook bij het verzekeren van het gebouw en de inventaris/goederen zelf.

2. Laat de installatie uitvoeren door een erkend bedrijf

Dit klinkt heel logisch, maar toch zijn de meeste branden gerelateerd aan zonnepanelen ontstaan door ondeugdelijke installaties. Een zonnepanelensysteem moet voldoen aan de basisvoorwaarden van elektronische installaties, de norm is de NEN1010 2015 en NEN7250. Bij deze norm hoort ook een opleveringsinspectie en een rapport. Bewaar dit rapport goed! Gebruik onder de zonnepanelen materialen die voldoen aan brandklasse A (onbrandbaar) of B (zeer moeilijk brandbaar). Kies voor een installatie met overspanningsbeveiliging en een vlamboogdetectie. Juist een vlamboog met een vlam van wel 1000 graden kan ook de oorzaak zijn van een brand. 

3. Plaats een rookmelder bij de omvormer 

De omvormer is een belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt er voor dat zonnestroom wordt omgezet in wisselstroom. Hiermee wordt energie van zonnepanelen geschikt gemaakt voor het elektriciteitsnet. Plaats een omvormer bij voorkeur in een brandveilige omgeving. Het liefst buiten of tegen de muur van uw pand. Indien u toch voor binnen kiest, laat de omvormer dan plaatsten op een onbrandbare ondergrond in een gecompartimenteerde ruimte met een temperatuursensor of rookmelder. Zorg voor voldoende ventilatie en afvoer van warmte.

4. Zorg voor voldoende onderhoud bij het gebruik

  • Laat elke 5 jaar een elektrakeuring uitvoeren voor een onafhankelijk inspectiebedrijf dat ervaring heeft met het inspecteren van zonnepaneleninstallaties.
  • Zorg ervoor dat de vlamboogdetectie altijd ingeschakeld staat.
  • Verwijder regelmatig begroeiing van planten en/of onkruid onder en rondom de installatie.

 

Wat is belangrijk voor de verzekering?

Meestal kunnen zonnepanelen worden meeverzekerd op de gebouwenverzekering. Door het plaatsen van zonnepanelen wordt de waarde van het gebouw verhoogd en moet het verzekerd bedrag van de gebouwenverzekering worden aangepast. Hierbij wordt er van uitgegaan dat de panelen ‘aard en nagelvast’ worden bevestigd en dat er sprake is van een ‘belang’ als eigenaar van de installatie. Als u huurder bent, kan dit meestal worden meeverzekerd op uw huurdersbelangverzekering. Overleg vooraf altijd met uw adviseur of het plaatsen van zonnepanelen akkoord is of dat dit problemen in de dekking zal opleveren.

Verzekeraars kunnen wel vragen naar de volgende documenten:

  • Bouwkundige verklaring dat het dak het gewicht kan dragen
  • Constructieverklaring bij platte daken
  • Bewijs dat de isolatie van het dak geschikt is
  • Opleverings- of inspectierapport
  • Periodieke keuring van de elektra


Meer informatie?

Download dan de preventiebrochure zonnepanelen. Deze brochure is opgesteld door risicodeskundigen van het Verbond van Verzekeraars. De inhoud is hoofdzakelijk gebaseerd op de praktijkervaring van technische verzekeringsexperts. Voorbeelden en een koppeling met de bouwvoorschriften geven handvatten om de kennis in deze brochure in de praktijk toe te kunnen toepassen. Bent u van plan om zonnepanelen te plaatsen? Neem vooraf contact op met uw verzekeringsadviseur.

Download preventiebrochure zonnepanelen

Wilt u overleggen over de aanleg van zonnepanelen? 

Laat u vooraf goed adviseren. Onze zakelijke adviseurs vertellen u graag meer. Bel 0523 – 28 27 26 of laat uw gegevens achter via het contactformulier en wij bellen u terug.

Afspraak maken