Pinnen in het buitenland

Wanneer u op vakantie gaat in het buitenland wilt u geen problemen hebben met geld of betalen. Op toeristische plekken komt pinpasfraude vaak voor. Wilt u pinpasfraude voorkomen? Snijd skimmers dan de pas af en weet waarop u moet letten als u een geld- of betaalautomaat gebruikt.

Criminelen bewerken geld- en betaalautomaten steeds vaker om de magneetcode van pinpassen te skimmen, ofwel kopiëren. Deze gegevens brengen ze over op een andere pas en de pincode kijken ze af. Daarna plunderen ze de rekening. Aangepaste automaten zijn moeilijk te herkennen, maar het is zeker niet onmogelijk. 

Skimming

Door het 'nieuwe pinnen' (betalen via de chip op de bankpas) is skimming in Europa lastig geworden. Echter, criminelen kunnen de gegevens doorsturen naar iemand buiten Europa, waar nog wel met de magneetstrip betaald wordt. Steeds meer banken blokkeren bankpassen om die reden voor gebruik buiten Europa. Banken vergoeden schade door skimming vrijwel altijd. Bij vermoeden van skimming wordt de bankpas automatisch geblokkeerd. Bij blokkade kunt u met uw paspoort of rijbewijs geld opnemen bij een kantoorfiliaal van uw bank, tot een nieuwe pas arriveert. Tijdens een vakantie bieden grote banken de mogelijkheid noodgeld op te nemen.

Veilig pinnen

De volgende punten kunnen leiden tot pinpasfraude:

  • Camera waarmee ze uw pincode aflezen: kan bijvoorbeeld geplaatst zijn in de lichtbak of in een folderbakje. 
  • Toetsenlogger: over de toetsen van de automaat zit een neptoetsenbord met een chip die de toetsaanslagen registreert.
  • Invoermondje: een opzetstuk op de uitgiftegleuf of kaartlezer dat het geld ('cash trapping') of de betaalpas (card trapping') opvangt. Komt uw bankpas of uw geld niet uit de automaat, bel dan de bank en de politie. 
  • Afkijken: de pincode wordt tijdens het invoeren afgekeken, door bijvoorbeeld meekijken over uw schouder. handlangers proberen vervolgens uw bankpas te stelen.

Om pinpasfraude te voorkomen kunt u de volgende tips gebruiken:

  • Berg uw pas goed op in een afgesloten gedeelte in uw jas of tas.
  • Ziet uw vaste pinautomaat er anders uit? Gebruik hem niet.
  • Dek met uw hand uw pincode af en laat u niet afleiden. Meelezers maken zo geen kans.
  • Houd uw afschrijvingen in de gaten.
  • Stel indien mogelijk een opname- en kredietlimiet in. Hoe meer u kunt 'roodstaan', des te groter de kans op meer schade.
  • Meld onterechte afschrijvingen zo snel mogelijk bij de bank. Kijk hier welk nummer u moet bellen om uw pas te blokkeren als u deze kwijt bent.

Meer weten?

Wilt u meer vakantie-tips ontvangen? Dan kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 0523 – 28 27 26 of maak een afspraak. Wij staan u graag te woord.