Nederlanders onvoorbereid op reis

Nederlanders reisden het afgelopen jaar veelvuldig naar verre landen, maar deden dat vaak zonder zich goed te informeren over de bestemming. Slim reizen vraagt om een goede voorbereiding. Gebruik de reischecklist en u gaat voorbereid op pad.

Voorkomen – verkleinen – verzekeren

  1. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
  2. Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situatie tijdens de reis op te vangen, denk aan vertraging.
  3. Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. Zodat u uw bankpas kunt blokkeren in geval van diefstal of verlies.
  4. Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt, bijvoorbeeld wanneer u met spoed terug moet naar Nederland (repatriëring) of in het ziekenhuis wordt opgenomen. Uw basiszorgverzekering vergoed deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.

Thuisblijvers           

  1. Geef thuisblijvers het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon.
  2. Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.

Documenten

  1. Neem geldige reisdocumenten mee. Ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog zes maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit na bij ambassade van het land waar u naartoe gaat
  2. Zorg voor een geldig rijbewijs als u op uw bestemming een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Gezondheid

  1. Zorg voor de juiste vaccinatie: check tevoren welke inentingen u nodig heeft.
  2. Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te morgen nemen naar het buitenland.