Hypotheek oversluiten, doen of niet doen?

Hypotheekadviseur Mirna Tammenga vertelt óf en hoe je kunt profiteren van de lage hypotheekrente.

Grote koppen met ‘De hypotheekrente stijgt door corona’, je leest ze op dit moment op elke nieuwssite. Is het waar?

Mirna: “Ik lees het nieuws natuurlijk ook, maar vanuit mijn vak weet ik dat het op dit moment best wel meevalt. Ik en mijn collega’s houden de hypotheekrentes dagelijks in de gaten. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is de rente in de afgelopen weken wel iets gestegen. Maar dat is minimaal. Uiteraard is de rente nog steeds historisch laag. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar reden tot paniek is er – op het gebied van hypotheekrentes – wat mij betreft op dit moment (nog) niet.”

Hoe kan ik – voordat hypotheekrentes eventueel gaan stijgen – nu nog profiteren van die lage rente?

Mirna: “Dat kan eigenlijk op twee manieren: door een (nieuwe) woning te kopen of door je bestaande hypotheek over te sluiten. Als je een woning koopt kun je direct profiteren van de lage rente. Je kunt er dan namelijk direct voor kiezen om je bestaande hypotheek, met hogere rente, over te sluiten naar een hypotheek met lage rente. En heb je nog geen hypotheek? Dan profiteer je natuurlijk ook van de lage rente.

Heb je geen wensen om een nieuwe woning te kopen? Kijk dan naar de rentevast periode van je hypotheek. Loopt deze binnenkort af? Dan kun je je hypotheek boetevrij oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente. Duurt dat nog 1 of 2 jaar? Dan kan het ook voordelig te zijn om je hypotheek nu over te sluiten. Soms is de boete die je moet betalen niet zo heel hoog en kun je die voordelig meefinancieren in je nieuwe hypotheek met lage rente, waardoor je maandlasten alsnog flink omlaag gaan.”

Hoe weet ik wat mijn rentevast periode is? En het voordelig is om over te sluiten?

Mirna: “Meestal kun je online bij de hypotheekverstrekker inloggen om de rentevaste periode te bekijken. Ik of één van mijn collega’s kan voor jou berekenen of het voordelig is om over te sluiten. Wij zien dat als service, je betaalt er dus niets voor.”

Benieuwd of oversluiten iets voor jou is? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.