Huis kopen of huren?

Het kiezen tussen het kopen of huren van een huis is een belangrijke beslissing. De hypotheekrente is op dit moment laag, maar aan de andere kant moet je veel eigen geld inbrengen voor de aankoop van een woning. Voor starters is het daarom goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Voordelen van kopen

Door het kopen van een huis, bouw je vermogen op. Nadat je de hypotheek hebt afgelost, ben je volledig eigenaar van het huis en zijn je woonlasten een stuk lager. Bij het afsluiten van de hypotheek, kun je kiezen  hoe lang de rentevast periode moet zijn. Hierdoor ben je zeker van de hoogte van de hypotheeklasten en kom je niet voor verassingen te staan. Een ander voordeel is dat je de hypotheekrente mag aftrekken bij de belastingaangifte.

Nadelen van kopen

Het kopen van een huis heeft ook nadelen. Zo staat de waarde van een woning niet vast. Deze kan in enkele jaren enorm stijgen of dalen. Mocht je het huis tegen een lagere prijs verkopen dan dat je het hebt gekocht, blijft er een restschuld over. Tevens hebben huiseigenaren hogere kosten omdat ze extra belasting moeten betalen en meer verzekeringen nodig hebben. Denk hierbij aan een opstalverzekering. Als laatste zijn de onderhoudskosten volledig voor jezelf.

Voordelen van huren

Bij het huren van een woning heb je bovengenoemde onderhoudskosten niet. De verhuurder is hiervoor namelijk verantwoordelijk. Afhankelijk van je inkomen, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit scheelt aanzienlijk in de maandlasten. En doordat je niet afhankelijk bent van de huizenprijzen, kan je vermogen hierdoor niet afnemen.

Nadelen van huren

Je bouwt daarentegen ook geen vermogen op bij het huren van een huis. Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd. Wil je een nieuwe keuken plaatsen of een stuk uitbouwen? Dan heb je toestemming van de verhuurder nodig. Dit levert je geen financieel voordeel op als je gaat verhuizen.

De beste keuze

Er zijn nog meer aspecten waar je aan moet denken voordat je besluit te kopen of te huren. Inkomen, leeftijd, gezinssituatie en toekomstplannen zijn belangrijk bij de overweging. Onze financieel adviseurs helpen je graag bij het maken van deze persoonlijke keuze. Samen zetten we alle zaken op een rijtje en bekijken we de mogelijkheden. Het eerste gesprek met ons is geheel gratis en vrijblijvend.

Meer weten?

Laat het ons weten, dan nemen we contact met u op. Het eerste gesprek met ons is geheel gratis én vrijblijvend.

Contact