Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het kopen van een huis?

Advies- en afsluitkosten voor je hypotheek en de rekening van de notaris. En wat te denken van de inrichting? Tegenwoordig kun je dit niet meer betalen met je hypotheek. Wij geven jou tips om slim te sparen. Zo kun je zonder stress op zoek naar jouw nieuwe woonadres.

Voor het kopen van een huis heb je eigen geld nodig

Veel kosten die komen kijken bij het kopen van een woning kun je niet meefinancieren bij de hypotheek. Daarom heb je eigen geld nodig. Bovendien geldt: hoe meer geld je zelf kunt inleggen, hoe minder je hoeft te lenen. En dat bespaart natuurlijk hypotheekrentekosten.

Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel de woning gaat kosten en hoeveel hypotheek je mag/wilt opnemen. In het algemeen zeggen we altijd: je moet rekening houden met 5 tot 6 procent van de koopsom aan bijkomende kosten. Stel dat je een woning koopt van 250.000 euro, dan heb je ongeveer 15.000 euro (6%) nodig. Is je woning goedkoper? Dan kun je vaak 5% van de koopprijs aanhouden.

Het NIBUD heeft een aantal spaartips voor jou om het sparen gemakkelijker te maken.

Open een speciale spaarrekening en ontvang meer rente

Veel banken bieden een speciale spaarrekening waarmee je een startkapitaal op kunt bouwen voor een koop- óf huurwoning. Of je spaart om je hypotheek af te lossen. De spaarrente is bij deze rekening vaak hoger dan een standaard spaarrekening. Je kunt bij dit soort rekeningen een vast bedrag per maand sparen of steeds een bedrag naar keuze storten.

Wil je geld opnemen voor je spaardoel? Dan kan dat zonder kosten. Gebruik je het ergens anders voor? Dan betaal je vaak opnamekosten. Vraag goed naar de voorwaarden als je zo’n rekening opent, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Sparen bij Vrieling

Bij Vrieling bieden we twee soorten spaarrekeningen van de RegioBank waarmee je voor jouw huis kunt sparen:

Meer weten?

Onze adviseurs van de RegioBank helpen je graag! Vul het contactformulier in of bel 0523 - 28 27 23.