Gevolgen wijziging btw-sportvrijstelling

Per 1 januari 2019 is de sportvrijstelling gewijzigd. In veel gevallen betekent dit dat gebouwen die exclusief btw verzekerd zijn nu inclusief btw verzekerd moeten worden.

Het gaat om de aanpassing van de sportvrijstelling in de Wet op de omzetbelasting. Wat zijn de gevolgen van de wijzing in de sportvrijstelling voor uw vereniging?

Btw-sportvrijstelling 

De btw-sportvrijstelling houdt in dat amateursportverenigingen geen btw heffen op een aantal diensten die zij aanbieden aan hun leden. Deze btw-sportvrijstelling is in 2019 uitgebreid. Dat betekent dat er meer diensten onder de vrijstelling vallen, bijvoorbeeld:

  • Diensten verricht door sportverenigingen aan niet-leden.
  • Het ter beschikking stellen van sportaccommodaties.

De vrijstelling van btw betekent geen heffing van btw. Maar dat betekent ook dat uw club hierdoor geen recht meer heeft op btw-aftrek. De btw die in rekening wordt gebracht bij de bouw of verbouwing van een sportaccommodatie is bijvoorbeeld niet meer aftrekbaar.

Gevolgen verzekeringen

Als uw vereniging door de nieuwe btw-regeling geen recht meer heeft op de btw-aftrek dan heeft dat gevolg voor de verzekeringen. Heeft u verzekeringen voor gebouwen, inventaris, goederen en andere zaken, exclusief btw verzekerd, dan moet u deze nu inclusief btw verzekeren.

De gevolgen van een te laag verzekerd bedrag worden vaak onderschat. In geval van schade volgt slechts een gedeeltelijke uitkering. Het is daarom belangrijk dat u uw verzekeringen aanpast, op die manier voorkomt u onderverzekering.

Voorbeeld casus

Stel het gebouw van de vereniging is nu verzekerd tegen een herbouwwaarde van € 200.000,- exclusief btw terwijl het gebouw inclusief btw verzekerd moet worden. Als er een schade ontstaan van bijvoorbeeld € 10.000,-, dan krijgt u dat bedrag exclusief btw uitgekeerd. De btw zal de vereniging zelf uit de verenigingskas moeten betalen. In dit geval kost de schade de vereniging € 2.100,-.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de btw-sportvrijstelling? Dan kunt u contact opnemen met uw adviseur, ons algemene telefoonnummer 0523 - 28 27 26 of maak een afspraak. Wij staan u graag te woord.