Feit of fabel: ‘Laadpaal leaseauto is automatisch meeverzekerd op woonhuisverzekering’

Of de laadpaal van je leaseauto automatisch meeverzekerd is meeverzekerd op je woonhuisverzekering ligt aan de plek van de paal en of het om een vaste of mobiele laadpaal gaat. Dus soms is het een feit, soms een fabel. We leggen het uit.

Staat de laadpaal in de tuin van je koopwoning?

Als je een leaseauto hebt, dan is de auto niet van jou. Je moet de auto aan het eind van de leaseperiode meestal teruggeven. Dat geldt vaak niet voor de laadpaal. In veel gevallen wordt de laadpaal aan het einde van de leaseperiode jouw eigendom.

De woonhuisverzekering geeft dekking voor schade aan alle zaken die aard- en nagelvast met de woning zijn verbonden. Dat is van toepassing op alle oplaadstations die zich op het terrein van het woonhuis bevinden. Het is wel aan te raden om de aanwezigheid van de laadpaal te melden bij de opstalverzekeraar.

Staat de laadpaal in de tuin van je huurwoning?

Bij een huurhuis kan een vaste laadpaal op het eigen terrein verzekerd worden als huurdersbelang op de inboedelverzekering. Veel inboedelverzekeringen hebben een standaardbedrag aan huurdersbelang automatisch meeverzekerd. Ook hier geldt dat het raadzaam is om de aanwezigheid van de laadpaal te melden bij de (inboedel)verzekeraar. Let op! In deze situatie wordt niet jij, maar de eigenaar van de woning – na de leaseperiode – eigenaar van de laadpaal.

Staat de laadpaal niet op eigen terrein?

Niet alle huizen hebben een eigen tuin, garage, carport of oprijlaan waar een laadpaal kan staan. Het opladen zal dan aan de openbare weg plaats moeten vinden. De leaserijder kan bij de gemeente een openbaar laadpunt aanvragen. Vast staat dat in een dergelijk geval de leaserijder geen eigenaar is van de paal en ook niet voor de verzekering hoeft te zorgen.

Heb je een mobiele laadpaal?

In de basis is dat een laadstation aan een verlengsnoer, waarmee deze op een speciaal daarvoor bestemd stopcontact aangesloten kan worden. Na het laden kan de mobiele laadpaal opgeruimd worden in de auto of in huis. Mobiele laadpalen worden als accessoire van de auto gezien. Daarvoor geldt een beperkte dekking voor diefstal uit het woonhuis of uit de auto. Als de mobiele laadpaal zich buiten het woonhuis of de auto bevindt, is er geen dekking.

Check je verzekering!

Doet één van bovenstaande situaties zich voor? Check direct of je goed verzekerd bent: bel 0523 – 28 27 26 of vul het contactformulier in en we helpen je verder.