Broodfonds of arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat kiest u als zzp'er? 


Wordt u als zzp’er ziek, dan zit u zonder inkomen. Zzp’ers (en andere ondernemers) zijn zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Dat kan op verschillende manieren. De bekendste vorm is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook kan een zzp’er zich aansluiten bij een broodfonds. Maar wat is wijsheid? Wij zetten de twee vormen naast elkaar.

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Deze ondernemers steunen elkaar bij ziekte. Daarvoor zetten ze elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen (maximaal 2 jaar) schenkingen om van te leven. Als iemand arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen, het gaat dus op basis van goed vertrouwen. Een broodfonds biedt geen ondersteuning om ondernemers die ziek zijn weer gezond aan het werk te krijgen of om ze te begeleiden naar ander werk. (Bron: broodfonds.nl)

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Een AOV is een verzekering die uw inkomen beschermt als u niet kunt werken. Een AOV kunt u zelf samenstellen (eigenrisicoperiode, uitkeringsduur, hoogte verzekerd bedrag) en dat bepaalt de hoogte van uw premie. De meeste verzekeraars bieden tegenwoordig ook ondersteuning om te voorkomen dat u arbeidsongeschikt raakt of het risico op arbeidsongeschiktheid flink te beperken. En wordt u toch ziek? Dan helpt de verzekeraar u om gezond weer aan het werk te gaan met slimme oplossingen, een revalidatietraject of omscholing.

Broodfonds en AOV naast elkaar

Broodfonds

AOV

Een broodfonds is betaalbaar: u kiest zelf uw inleg (in 2020: € 33,75 tot € 112,50 excl. inschrijfkosten en contributie).

De premie van een AOV is hoger dan de inleg van een broodfonds. De premie is afhankelijk van de branche waarin u actief bent en de keuzes die u maakt. Er is voor elk budget een AOV.

Bij een broodfonds moet u op elkaar vertrouwen (is iemand echt ziek?) en u moet open zijn over uw eigen gezondheid.

Bij een AOV bepaalt een arts of u ziek bent en of u recht heeft op een uitkering.

De inleg die u stort blijft van uzelf, ook als u uit het broodfonds stapt (minus de bedragen die u aan zieke fondsgenoten hebt geschonken).

Als u de AOV stopt, ontvangt u de premie niet terug.

Bij ziekte ontvangt u maximaal 2 jaar een uitkering, daarna stopt het. U kunt dan een beroep doen op de bijstand.

Bij een AOV kunt u bij het afsluiten zelf kiezen tot hoelang u een uitkering ontvangt. U heeft daardoor zekerheid tot bijvoorbeeld het moment dat u met pensioen gaat.

De maandelijkse inleg is niet aftrekbaar van de belasting, de schenking bij ziekte is wel belastingvrij (tot het maximum dat de Belastingdienst schenkt).

Bij een AOV is de inleg aftrekbaar van de belasting, de uitkering is belast.

Bij een broodfonds krijgt u geen deskundige hulp als u weer aan het werk wilt.

De verzekeraar van uw AOV wil er alles aan doen om u snel weer gezond aan het werk te krijgen. Deskundige hulp, slimme oplossingen of bijvoorbeeld een herscholingstraject is bij de premie inbegrepen.

Broodfonds en AOV combineren

Het is goed om te weten dat u ook verschillende inkomensoplossingen kunt combineren. Bijvoorbeeld een broodfonds voor de eerste 2 jaar dat u ziek bent en een AOV voor eventuele jaren daarna.

Wat past bij u? 

De keuze tussen een broodfonds, AOV, een combinatie of een andere vorm om uw inkomen bij ziekte veilig te stellen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen. Een goede keuze maken is essentieel omdat dit grote gevolgen heeft voor uw financiële situatie voor een lange tijd. Laat u daarom goed voorlichten om te bepalen wat voor u het beste is.

Hulp nodig bij het maken van een goede keuze?

De adviseurs van Vrieling helpen u graag bij het vinden van de juiste financiële oplossing bij arbeidsongeschiktheid. Maak hiervoor gratis en vrijblijvend een afspraak bij één van onze adviseurs. Dit kan ook als u al iets hebt geregeld voor arbeidsongeschiktheid en u wilt controleren of alles nog steeds goed zit.

Maak een gratis afspraak

Waarom Vrieling?

Vrieling is een onafhankelijke adviseur die bij de meeste verzekeraars in Nederland – tegen scherpe tarieven - verzekeringen inkoopt. Vrieling biedt dus altijd een verzekeringsoplossing die bij u past. Heeft u schade, een wijziging of gewoon een vraag? Dan is één mailtje of belletje naar uw eigen adviseur of schadebehandelaar genoeg. Of kom gewoon even binnenlopen bij ons kantoor in Dedemsvaart, Hardenberg of Zwolle.

Maak een afspraak

Zakelijkklein