Brandpreventie

Brandgevaarlijke werkzaamheden, brandstichting en onveilig gebruik van elektrische installaties zijn vaak de oorzaak van brand. Bij schade door brand staan veel bedrijven stil en gaat 50% van de bedrijven zelfs failliet, ook als ze goed verzekerd zijn. De schadelast van grote branden is in 2015 voor het eerst boven de 700 miljoen euro uitgekomen. Voorkom brand met deze brandpreventietips en handige checklists.

Brandstichting en onveilig gebruik van de elektrische installaties zijn veel voorkomende oorzaken van brand. Veel bedrijven die getroffen worden door een grote brand komen de gevolgen ervan niet te boven. Een goede brandverzekering is dus een must, maar het is uiteraard nog beter om brand in uw bedrijfspand te voorkomen.

Ruim op; zet geen voorwerpen of auto's vlakbij uw gevel

In de praktijk ruimen we te weinig op. De kans op brand neemt af als u bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Schoonmaken voorkomt of vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje. Zorg er dus voor dat iedereen in uw bedrijf netjes werkt.

Vracht- en bestelauto’s zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen en inbrekers, maar kunnen ook bij spontane verbranding veel schade veroorzaken.

Checklist brandgevaarlijke werkzaamheden

Een alarmsysteem 

Wat heeft een alarmsysteem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarmsysteem heeft een dubbele werking. U voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarmsysteem zich snel uit. Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is ook een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder ‘gunstige’ omstandigheden brand veroorzaken. Loop een brand- en sluitronde als u als laatste het pand verlaat. Let er op dat ramen en tussendeuren gesloten zijn en machines zijn uitgezet. Verder gaat de aandacht naar geblokkeerde vluchtroutes, brandgevaarlijke situaties en de aanwezigheid van blusmiddelen.

Checklist brandstichting 

Blusmiddelen 

Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit ‘even’ op een andere plek, en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen. Bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV’er over deze kennis beschikt.

Zorg voor een ‘gezonde’ spanning

Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldige aangelegde elektrische installatie. En hou het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen.

Verdiep u in innovatieve melders

De ontwikkelingen op het gebeid van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbonden, wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in uw bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even poolshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit.

Meer informatie?

Wilt u weten wat u kunt doen om schade te voorkomen en advies ontvangen over een passende verzekering? Een adviseur van Vrieling kijkt het graag gratis en vrijblijvend voor u na. Maak een afspraak of bel 0523 – 28 27 26