Ben jij voorbereid op vorst- en sneeuwschade?

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: vorst en sneeuw.

Door klimaatverandering worden de winters zachter. Het KNMI verwacht dat daardoor de kans op gladheid in de winter afneemt. Ook de kans op vorstschade zal afnemen. De kans op extreme sneeuwbuien neemt echter wel toe. Tijdens die buien valt extreem veel sneeuw in korte tijd. Dit kan schade veroorzaken; bijvoorbeeld dat daken instorten door een groot pak sneeuw dat op het dak ligt. Ook kan het vaker voorkomen dat de vorst plotseling invalt. Dit kan leiden tot vorstschade bij gewassen en gesprongen leidingen. In combinatie met regen kan het ook leiden tot ijzel.

Wat kun je doen?

  • Laat een constructieberekening maken: wat kan het dak aan? Het kan nodig zijn om de dakconstructie te versterken en bijvoorbeeld waterafvoeren te vergroten.
  • Voorkom dat leidingen bevriezen. Denk aan vorstbeveiliging van cv en radiatoren.
  • Maak het dak van je bedrijfspand sneeuwvrij. Denk hierbij om de eigen veiligheid en dat van uw personeel. Neem geen grote risico's.
  • Strooi het bedrijfsterrein met strooizout.
  • Zorg dat medewerkers winterbanden hebben onder hun auto van de zaak en laat mensen thuis werken als extreem weer op komst is.

Check de verzekering

Heb je als ondernemer scherp hoe je verzekerd bent? Schade aan het gebouw is verzekerd op de opstalverzekering (gebouwenverzekering), maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. De verzekeraar gaat er bovendien vanuit dat het onderhoud op orde is en dat er geen constructiefouten in het spel zijn. Denk ook aan de inventaris- en goederenverzekering. Door het instorten van het dak of bijvoorbeeld het binnen waaien van sneeuw kan ook hier schade ontstaan. Voor schade aan gewassen is een aparte verzekering noodzakelijk. Voor het wagenpark geldt dat schade verzekerd is als er minimaal een cascoverzekering is afgesloten.

Kortom: voorkom problemen door de juiste maatregelen te nemen én je verzekering te controleren. Laat eens een adviseur van Vrieling vrijblijvend met je meekijken naar je risico’s en verzekeringen. Bel 0523 – 28 27 26 of stuur een mailtje: mail@vrieling.nl. We helpen je graag!