Autoalarm verplicht? Vergeet de keuring niet!

Bijna alle autoverzekeraars eisen tegenwoordig een autoalarm bij dure, diefstalgevoelige of bijzondere uitvoeringen van auto’s. Meestal is dit bij de eigenaar van de auto bekend. Bij Vrieling krijgen we wél regelmatig verbaasde blikken als we vertellen dat je dit alarm regelmatig moet laten keuren. Anders is er geen dekking voor inbraak, diefstal en joyriding. Wilt u geen (financiële) problemen? Lees dan verder…

De beveiligingseisen zijn natuurlijk om het risico op inbraak en diefstal te verminderen. Dat vindt uw verzekeraar belangrijk, maar het is voor uzelf en uw auto natuurlijk ook extra fijn!

WA, beperkt of volledig casco

Voor uw autoverzekering heeft u grofweg de keuze uit drie basisdekkingen: wettelijke aansprakelijkheid (WA), WA beperkt casco of WA volledig casco. De WA-verzekering vergoedt alleen schade als u die veroorzaakt bij een ander. Voor deze verzekering gelden dus ook geen alarmeisen. Voor de andere twee verzekeringen kunnen die wel gelden.

Bijna altijd verplicht: dubbele startonderbreker

Sinds 1998 moeten alle auto’s die in Europa geproduceerd en/of verkocht zijn, voorzien worden van een dubbele startonderbreker. Dit houdt in dat de sleutel communiceert met de auto. Zonder sleutel is het veel moeilijker om de auto te starten. Draadjes simpelweg met elkaar verbinden - zoals je soms in een film ziet - is daardoor niet mogelijk. Is de sleutel kapot of is de batterij leeg? Ook dan kan het zijn dat de auto niet meer wil starten. Dit probleem komt voornamelijk voor bij auto’s met een start-stop knop.  

Aanvullend alarmsysteem

Naast de dubbele startonderbreker eisen verzekeraars bij dure of diefstalgevoelige auto’s een alarmsysteem. Deze eis geldt meestal ook voor specifieke uitvoeringen van auto’s, zoals een cabriolet met een zachte kap. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen: van eenvoudig tot zeer uitgebreid.

Waar vindt u de alarmeisen van uw verzekering?

De alarmeisen van uw autoverzekering staan in de clausule bij uw polisblad. Staat er niets in de clausule over alarmeisen? Dan is voor uw auto geen extra beveiliging nodig.

Vergeet uw alarm niet te keuren!

Toch wel de meest gemaakte fout: de auto heeft netjes het verplichte alarmsysteem, maar na installatie wordt er niet meer naar omgekeken. Terwijl de verzekeraar u ook verplicht om het systeem te laten (her)keuren. Na inbouw van het systeem is het alarmcertificaat 3 jaar geldig. Daarna moet het systeem elke 12 maanden opnieuw gekeurd worden. Bij een peilzender of een terugvindsysteem moet u een abonnement afsluiten bij een meldkamer.

Handig: heeft uw auto een alarmsysteem? Via de website van Kiwa kunt u zien of het bijbehorende certificaat nog geldig is. Ook zoekt u een erkend voertuigbeveiligingsbedrijf bij u in de buurt op de website van Kiwa.

Hulp of een verzekering nodig?

Welke verzekering u ook wenst, we hebben ‘m bij Vrieling. Daarbij vertellen we u gelijk welke (alarm)eisen er gelden. Twijfelt u of u op dit moment voldoet aan de eisen? We zoeken het voor u uit! Neem contact met ons op.