Bijna 18? Ontdek wat je moet regelen!

Bijna 18? Gefeliciteerd! Een spannende nieuwe fase vol belangrijke keuzes staat voor de deur. Onze handige checklist helpt je op weg. Van zorgverzekering tot studiefinanciering - wij helpen je alles goed te regelen.

Vragen?

We helpen graag.

Gretha Kleinheerenbrink 109x164
DSF7135

Klaar voor de volwassen wereld?

Zo gaat de één studeren waar de ander aan het werk gaat. De één gaat op kamers wonen terwijl de ander voorlopig nog thuis blijft wonen. Allemaal keuzes waar je goed over na moet denken. Met deze checklist willen we je alvast helpen bij het maken van deze keuzes. Mocht je na het lezen van deze checklist toch vragen hebben, neem dan gewoon even contact op met één van onze adviseurs. Goed geregeld, zeker bij Vrieling!

Ik word 18 - Checklist

DigiD aanvragen

Mogelijk heb je dit al lang gedaan maar zo niet, vraag dan een persoonlijke DigiD aan. Voor vrijwel alle websites van de Nederlandse overheid heb je een DigiD nodig. Aanvragen kan via www.digid.nl.

*Zorg ervoor dat je jouw burgerservicenummer bij de hand hebt bij het aanvragen van je DigiD. Deze kun je vinden op je paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen

Waar je tot je 18e nog kon meeliften op de zorgverzekering van jouw ouders, gaat dat na je 18e iets anders. Je bent verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Hierdoor ga je iedere maand premie betalen. Gelukkig kan je in de meeste situaties een deel van deze premie vergoed krijgen in de vorm van een zorgtoeslag. Deze toeslag kan je aanvragen bij de belastingdienst met jouw DigiD.

Via de Vrieling Zorgvergelijker kun je zorgpolissen vergelijken zodat je een zorgverzekering kan afsluiten die helemaal bij jou past.

*Let erop dat je bij het invullen van je geboortedatum aangeeft dat je (fictief) 18 jaar bent

Uitvaartverzekering afsluiten

Misschien was je er nog niet van bewust, maar tot je 18e ben je vaak meeverzekerd op de uitvaartverzekering van één van je ouders. Nu je binnenkort 18 wordt zal je dit zelf moeten regelen. We begrijpen heel goed dat je nog niet veel hebt nagedacht over een uitvaartverzekering, toch is het goed om je er alvast in te verdiepen om zaken alvast goed te regelen voor de toekomst. Een bijkomend voordeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering is dat: hoe jonger je bent, hoe lager de premie zal zijn

Studiefinanciering en studentenreisproduct regelen

Een basisbeurs zoals vroeger bestaat tegenwoordig niet meer, al lijkt daar in de toekomst weer verandering in te komen. Toch kunnen er situaties zijn waarin je een tegemoetkoming kan ontvangen. Bekijk op www.duo.nl of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.

Misschien studeer je al een tijdje en ben je al in het bezit van een studentenreisproduct, als je dit nog niet hebt kun je dit aanvragen via www.duo.nl Let op! Dit is alleen voor studenten die een voltijdopleiding volgen.

Belasting terugvragen

Ben je inmiddels fulltime aan het werk of heb je een bijbaantje? Dan houdt je werkgever een deel van je loon in, in de vorm van loonheffing. In de meeste situaties kun je een deel van deze loonheffing terugvragen. Dit geld kan je weer kan gebruiken voor veel leukere dingen.

Let op! Je kunt dit maandelijks terugvragen of eens per jaar. Weet je niet precies hoe dit moet? Geen paniek, op de belastingdienst.nl staat precies beschreven welke stappen je door moet lopen om belastingaangifte te doen

Inschrijven voor je eerste (huur)woning

Misschien ben je voorlopig nog niet van plan om uit huis te gaan. Toch is het handig om je alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning omdat er (voornamelijk in grote steden) wachtrijen kunnen ontstaan van een aantal jaar. Hoe eerder jij je aanmeldt voor een sociale huurwoning, hoe eerder je aan de beurt bent.

Inschrijven kan bij een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) of een sociaal verhuurkantoor (SVK) in de gemeente waar je wilt gaan wonen.

Bel voor tips voor het krijgen van een huurwoning met onze makelaars via: 0523 - 28 27 26 of stuur een mail naar makelaardij@vrieling.nl.

Overige verzekeringen

Een andere verzekering die interessant voor je kunnen zijn, is een inboedelverzekering. Met deze zijn jouw spullen in je kamer of woning verzekerd zijn bij schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of lekkage. Blijf je bij je ouders wonen dan blijven je spullen vallen onder de dekking van je ouders. Mocht je op kamers gaan wonen of zelfs een eigen huis huren of kopen, dan vallen je spullen niet meer onder de dekking van je ouders en zal je dit zelf moeten regelen. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar wordt door adviseurs van Vrieling welk sterk aangeraden om grote financiële gevolgen te voorkomen.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van onze checklist nog vragen? Geen zorgen, onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Bel ons op 0523 - 28 27 26 of mail naar mail@vrieling.nl. Samen regelen we het!