Nieuws

27-07-2018

Hoe voorkomt u schade door Zonnepanelen?  

Zonnepanelen kunnen een duurzame en goede investering zijn. Er zijn wel een aantal zaken waar u aan moet denken om het risico tot schade te beperken. Een betrouwbaar bedrijf en degelijk onderhoud zijn van groot belang om schade door losse onderdelen of brand te voorkomen.

Steeds meer bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun bedrijf. Vaak een goede en duurzame investering. Echter helaas krijgen we steeds vaker te maken met schades. De keuze van een betrouwbaar installatiebedrijf is van essentieel belang. Kies bij voorkeur een erkend installatiebedrijf. Goede garantieafspraken zijn ook erg belangrijk. Het beste is als u garantie krijgt van zowel de fabrikant als de leverancier, die op hun beurt door een verzekering zijn afgedekt. Ook na een eventueel faillissement.

Ook op het installatiewerk kunt u garantie krijgen. Naast garantieafspraken zijn onderhoudscontracten belangrijk. Maak goede afspraken en kijk of er duidelijk is beschreven hoe vaak het installatiebedrijf onderhoud komt verrichten en wat ze dan precies komen doen? Of panelen opbrengen wat u is voorgerekend, hangt af van een aantal factoren. Het weer speelt daarbij een rol. Maar ook de kwaliteit van de panelen en de deugdelijkheid van de installatie zijn belangrijke factoren. Daarbuiten kunnen storende elementen in de omgeving invloed hebben op de opbrengsten. U kunt zelf obstructies en invloed op het rendement meten met een tool als De Zonnepadvinder. De bevestigingscontructie moet voldoende uitgerust zijn op krachten die kunnen optreden tijdens een storm en flinke regen. Belangrijk om goed te kijken of het dak de extra belasting aan kan.

Tot slot kan het geen kwaad om – als de situatie het toelaat en u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt  – zelf met enige regelmaat op het dak te gaan om te controleren of alles er nog bij net zo uitziet als bij aflevering. Let daarbij vooral op de kabels, kabelisolatie, beschermingsrubber en aansluitkasten en omvormers.

Uitgebreide informatie vindt u op www.solarwijzer.nl.