Nieuws

24-05-2016

Cybercriminaliteit
Dat overkomt mij niet! Toch?

Cybercriminaliteit neemt hand over hand toe. Twee op de vijf bedrijven zijn er inmiddels slachtoffer van, of lopen cyberrisico. Meer dan ooit is het dus zaak om u te wapenen tegen misdadigers die lak hebben aan deursloten en beveiligingscamera’s.

Door de invoering van het ’Wetsvoorstel meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid Cbp’ per 1 januari van dit jaar is cybercriminaliteit en cyberrisico actueler dan ooit. Elk bedrijf dat persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een inbreuk op de beveiliging te melden als die kan leiden tot diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens. Zo’n inbreuk kan ontstaan door een kwaadwillige of criminele aanval (hacking, malware e.d.), technisch falen van een ICT-systeem, of menselijke fouten (het openen van een mail met een geïnfecteerd bestand of het verlies van een laptop, harde schijf of usb-stick met vertrouwelijke informatie).

De gevolgen kunnen groot zijn:

  • Persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van klanten kunnen in verkeerde handen vallen door malware op de eigen server.
  • De webshop is uit de lucht door een hack.
  • Door het verlies van creditcardgegevens wordt u aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen door klanten, of het Cbp (College bescherming persoonsgegevens) legt u een boete op, omdat persoonsgegevens door onvoldoende beveiliging of onzorgvuldige verwerking zijn gestolen. Zo’n boete kan oplopen tot maar liefst € 820.000,-

U kunt veel doen om cybercriminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen. Met een goed antivirusprogramma bijvoorbeeld, en een betrouwbaar back-upsysteem. Daarnaast kunt u de financiële risico’s afdekken met een speciale cyberriskverzekering. Let op: deze risico’s zijn niet afgedekt op andere verzekeringen!

Bij Vrieling Verzekeringen maken wij cyberrisico’s bespreekbaar. Na een goede inventarisatie en een gedegen analyse van de gevaren kunnen wij een passend advies uitbrengen. Vrieling houdt de ontwikkelingen op dat gebied niet alleen nauwlettend in de gaten, maar loopt van huis uit voorop in kennisbundeling, kennisdeling en advies. Oók in deze snel veranderende wereld. En dus ook als het gaat om risicoanalyse en advies op het gebied van cybercriminaliteit.

Meer weten? Neem dan contact op met uw adviseur of bel 0523 – 28 27 26.