Nieuws

21-12-2017

Alsnog zwangerschapsuitkering voor zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren

Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, kunnen alsnog een zwangerschapsuitkering krijgen. Er is een regeling getroffen voor deze groep vrouwen. Het gaat om circa 20 duizend vrouwen.

Na tien jaar strijden in de rechtszaal kunnen vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren alsnog een zwangerschapsuitkering krijgen van 5.600 euro per persoon. In juli besloot de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, dat Nederland inderdaad het VN-vrouwenverdrag schond door in de periode van drie jaar geen verlofregeling voor zwangere zzp'ers in te stellen. Die uitspraak dwong de minister een regeling te bedenken. Om de vrouwen en hun toekomstige kinderen te beschermen, trad op 4 juni 2008 de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (Wet ZEZ) in werking. Sindsdien kunnen zwangere zelfstandigen bij het UWV aankloppen voor een uitkering.

Momenteel is het nog afwachten op de definitieve uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en het formeel publiceren van de regeling. De verwachting is dat de vrouwen in 2018 via het UWV de compensatie kunnen aanvragen.