Nieuws

02-02-2011

Scheiden... kan ik mijn huis behouden?

ScheidenBij een scheiding is vaak een van de eerste vragen die opkomt: kan ik in het huis blijven wonen? Wij kunnen u helpen om financieel overzicht te krijgen. Onze hypotheekadviseur bekijkt samen met u de mogelijkheden. Uw ex-partner uitkopen? En hoe zit het met de levensverzekering?

Uitkopen

Of die mogelijkheid er is, hangt natuurlijk af van uw financiële situatie en draagkracht, maar ook van de eigendomsverdeling. Was u getrouwd in gemeenschap van goederen dan heeft u beiden recht op 50%. Bij huwelijkse voorwaarden of samenwonen kan de eigendomsverdeling anders zijn vastgelegd. In de meeste gevallen zal de blijvende partner zijn ex echter moeten ‘uitkopen’. Bij voldoende spaargeld kan dat zonder de hypotheek te verhogen, maar vaak zal hiervoor het hypotheekbedrag worden verhoogd. Dat betekent dat uw draagkracht en inkomen opnieuw getoetst moeten worden, omdat u de maandlasten alleen gaat dragen. De extra hypotheekrente is aftrekbaar; de Belastingdienst ziet de verhoging als onderdeel van de eigenwoningschuld en ook de kosten die u kwijt bent aan het verkrijgen van de hypotheek mag u fiscaal aftrekken.

Levensverzekering

Waar u daarnaast mee te maken krijgt is de levensverzekering, die meestal gekoppeld is aan de hypotheek. Afhankelijk van de situatie kunt u: de levensverzekering behouden en de persoon van de verzekerde en of begunstigde wijzigen, het verzekerde kapitaal aanpassen, de levensverzekering splitsen en verdelen of de levensverzekering afkopen en de afkoopwaarde verdelen. Hebt u alimentatieverplichtingen dan is het aan te raden de levensverzekering door te laten lopen, zodat bij overlijden de ex-partner en eventuele kinderen niet in financiële problemen komen.

Bel voor een afspraak 0523 – 28 27 27. Wij helpen u graag.