Nieuws

21-05-2014

In 2014 leent u maximaal 104% van de marktwaarde

Naast de inkomenseis telt voor geldverstrekkers ook de 'marktwaarde' van de woning voor de hoogte van de lening. Voor een bestaande woning mag u in 2014 maximaal 104% van de marktwaarde lenen (eventueel na verbouwing). Vorig jaar kon u nog 105% van de marktwaarde lenen. Het percentage gaat elk jaar omlaag met 1%. In 2018 mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning (100%).

Wat betekent dit voor u?

Omdat u steeds minder kan lenen, kan het zijn dat u de bijkomende kosten in de toekomst steeds meer zelf moet betalen (buiten de hypotheek om). Onder bijkomende kosten verstaan we onder andere notariskosten, kosten voor het hypotheekadvies, NHG-kosten en de overdrachtsbelasting. Op de website van Vereniging Eigen Huis vindt u uitgebreide informatie over bijkomende kosten.

Wat is de marktwaarde?

De geldverstrekker bepaalt wat de marktwaarde precies is. Dat kan zijn:

  • De koopprijs van de woning
  • De koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen
  • De getaxeerde waarde, eventueel na verbouwing

Sparen voor bijkomende kosten

Bent u van plan om in de toekomst een (nieuwe) woning te kopen? Dan kunt u de bijkomende kosten zelf financieren als u hiervoor geld beschikbaar hebt. Heeft u dit niet? Start dan nu alvast met sparen. Met Eigen Huis Sparen van de RegioBank spaart u bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag tegen een aantrekkelijke variabele rente (in april 2014: maar liefst 2% rente).

Meer weten?

Om te bepalen wat u kunt lenen maakt u een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Wilt u een spaarrekening openen? Dan is de RegioBank van Vrieling er voor u. Bel 0523 – 28 27 26 voor meer informatie of een vrijblijvende rentevergelijking met uw huidige spaarrekening.