Nieuws

29-10-2013

De belangrijkste hypotheekregels op een rij

Iedereen weet dat de hoogte van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen afhankelijk is van het inkomen. Daarnaast spelen andere zaken mee. De belangrijkste leggen wij hieronder aan u uit.

In 2013 maximaal 105% van de marktwaarde

Naast de inkomenseis telt voor geldverstrekkers ook de 'marktwaarde' van de woning voor de hoogte van de lening. Voor een bestaande woning mag u in 2013 maximaal 105% van de marktwaarde lenen (eventueel na verbouwing). In 2018 mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning (100%). Daarom wordt vanaf 2013 de maximale hypotheek in vijf gelijke stappen van 1% verlaagd. In 2014 kunt u maximaal 104% van de marktwaarde lenen, in 2015 nog 103%, etc. U moet dus in de toekomst bijkomende kosten (notaris, hypotheekadvies, overdrachtsbelasting, etc.) aan eigen middelen inbrengen of buiten de hypotheek om financieren.

De geldverstrekker bepaalt wat die marktwaarde precies is. Dat kan zijn:

  • De koopprijs van de woning
  • De koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen
  • De getaxeerde waarde, eventueel na verbouw

Studieschuld of andere leningen

Wilt u een hypotheek afsluiten, dan wordt er onder meer gekeken naar eventuele leningen (consumptief krediet of studieschuld) die u al heeft. Door deze leningen heeft u namelijk financiële verplichtingen en daardoor minder ruimte in uw inkomen om de hypotheeklasten te betalen.

Heeft u een studieschuld? Dan gaat de geldverstrekker er vanuit dat u per maand 0,75% van de oorspronkelijke lening aan lasten betaalt. Bij een consumptief krediet rekent de geldverstrekker met 2% van het oorspronkelijke geleende bedrag. De hoogte van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen gaat dus omlaag als u andere leningen heeft lopen. Vergeet ook niet het ‘rood staan’ op uw betaalrekening. Heeft u die mogelijkheid? Dan wordt ook deze kredietfaciliteit beschouwd als een consumptief krediet waardoor het hypotheekbedrag lager wordt.

Aflossingsplicht

Sinds 1 januari 2013 moet elke nieuwe hypotheek in maximaal 360 maanden (30 jaar) volledig afgelost worden. Dat betekent dat u voor nieuwe hypotheken kunt kiezen tussen twee leningsvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Voor het bestaande hypotheekbedrag geldt een overgangsrecht (de bestaande hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan).
 

Gedragscode

Deze en andere regels zijn opgenomen in in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). De code is opgezet door de overheid en van toepassing op iedere hypothecaire financiering. De overheid wil hiermee huizenkopers beschermen tegen te hoge hypotheekschulden. Afwijken van de norm is beperkt mogelijk bij oversluiten, bij een restschuld en bij enkele energiebesparende maatregelen.
 

Hoeveel kunt u lenen?

Wilt u weten hoe hoog het hypotheekbedrag is dat u op dit moment kunt lenen? De hypotheekadviseurs van Vrieling rekenen het vrijblijvend voor u uit. Maak een afspraak via 0523 – 28 27 27 of bezoek één van onze kantoren in Dedemsvaart of Hardenberg.