Nieuws

01-07-2016

Checklist autovakantie

Gaat u deze zomer met eigen auto op reis? Dan is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Waar moet u aan denken, welke voorbereidingen moet u treffen en wat moet u vooral niet vergeten mee te nemen. Voor iedereen die straks weer in de auto stapt om op weg te gaan naar zijn vakantiebestemming, zetten wij meer informatie op een rij.

Vakantiecheck
Het is aan te raden om voor vertrek naar de vakantiebestemming de auto te laten checken bij de garage. De auto wordt dan op een aantal belangrijke punten gecontroleerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de remmen nog goed zijn, of de verlichting goed werkt, of het oliepeil voldoende is en of de accu het goed doet. Naast een check door de garage, kunt u zelf ook uw auto op een aantal punten controleren. Met deze voorbereidingen gaat u niet alleen veilig op weg, ook de kans op pech wordt veel kleiner.

Benodigde documenten
Reist u met de auto, dan is een geldig rijbewijs uiteraard verplicht. Komt u met pech stil te staan en wilt u aanspraak kunnen doen op een vervangende auto? Dan is een creditcard ook nodig. Daarnaast dient u een geldig paspoort of identiteitsbewijs te kunnen tonen. Wij raden aan om de groene kaart mee te nemen op vakantie. Deze is in het buitenland niet vereist, maar wel handig om bij u te hebben. Op de groene kaart staat praktische informatie over de autoverzekering. Zo staat er in welke landen de autoverzekering geldig is en welk telefoonnummer u kunt bellen bij bijvoorbeeld diefstal.

Handig

Naast de groene kaart, raden we aan nog meer items mee te nemen. Daarmee bent u altijd goed voorbereid.

  • Reservesleutel: het is vervelend om de autosleutel kwijt te raken. Maar het is helemaal vervelend als u dit in het buitenland overkomt. Neem daarom altijd een reservesleutel mee en bewaar deze buiten de auto. Maakt u een uitstapje? Laat de sleutel dan door één van de reisgenoten bewaren.
  • Routekaart: stel u bent in het buitenland en uw navigatiesysteem valt uit? Met een wegenkaart heeft u dan toch de route bij de hand.
  • Reservelampjes en zekeringen: een kapot lampje? Met een paar extra reservelampjes en/of zekeringen, kunt u deze snel zelf vervangen.
  • Krik, reservewiel en wielsleutel: niets is vervelender dan een lekke band. Maar met de juiste materialen kunt u zelf verwisselen. Zorg daarom dat deze items in de auto liggen.
  • Denk aan verplichte items: het is verstandig om je vooraf te verdiepen in de verkeersregels en voertuigeisen in Europese landen. Waar moet u op letten? En wat moet u bij zich hebben? Elk land houdt er namelijk zijn eigen verkeersregels op na. Zo dient u in Griekenland een brandblusser in de auto te hebben en in Frankrijk is een alcoholtester vereist. In dit handige overzicht leest u welke items verplicht zijn voor welk vakantieland.

Denk aan een Pechhulp Verzekering
Ondanks goede voorbereidingen kan het altijd gebeuren dat u met pech stil komt te staan. Met een Pechhulp Verzekering met Europadekking kunt u in dat geval contact opnemen met de alarmcentrale. Er wordt altijd geprobeerd om het voertuig ter plekke te repareren. Als dat niet mogelijk is, dan wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijgt u in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat u een fijne vakantie kunt voortzetten. Ook dit jaar heeft Allianz Global Assistance weer servicemonteurs op populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk en Italië die gestrande Nederlandse reizigers ter plekke helpen.

Bron: Allianz Global Assistance