Nieuws

13-01-2017

BKR registratie en de maximale hypotheek

Hoe zit het nu allemaal precies? Het Bureau Kredietregistratie houdt van alle Nederlanders bij of ze leningen hebben afgesloten. Als u een lening of krediet afsluit krijgt u een positieve registratie. Bouwt u een betalingsachterstand op, dan kan dat veranderen in een negatieve registratie. Dit kan gevolgen hebben voor uw hypotheek.

Positieve registratie

De positieve registratie houdt in dat een kredietverstrekker zoals een bank, een leasemaatschappij of een bedrijf waar u iets op afbetaling hebt gekocht, daar melding van maakt bij BKR. Op zichzelf is er niets aan de hand als u zo’n registratie achter uw naam hebt staan.

Toch is het niet zonder gevolgen. Als u bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek wilt afsluiten moet de geldverstrekker wel checken hoeveel geld u al leent en hoeveel u dus ook kwijt bent aan de afbetaling daarvan. Omdat u dat geld niet kunt inzetten om uw nieuwe lening af te lossen, verlaagt dat het bedrag dat u kunt lenen.

Negatieve registratie

Als u niet op tijd uw leningen of kredieten afbetaalt, dan moet het bedrijf waarbij u de achterstand hebt opgebouwd daar melding van maken bij BKR. Dat mag overigens pas nadat u daar ook schriftelijk van op de hoogte bent gesteld. U moet dan ook nog de kans krijgen om uw zaken op tijd op orde te maken.

Die negatieve registratie heeft wel grote gevolgen. Als u als wanbetaler bekend staat kunt u niet snel een nieuwe lening aangaan. Een bijkomend probleem is dat dit u nog lang achtervolgt. Ook als u uw achterstand al hebt weggewerkt blijft uw negatieve registratie vijf jaar in het systeem van BKR staan.

Wat wordt geregistreerd bij BKR?

Aflopende kredieten

Dat zijn kredieten waarvoor een duidelijke einddatum is afgesproken. Denk aan een persoonlijke lening, een leasecontract of een uitgestelde betaling. Let op, ook als u een telefoonabonnement hebt afgesloten met een 'gratis' telefoon geldt dat als een lening.

Doorlopende kredieten

Bijvoorbeeld uw creditcard of rood staan. En daar verandert dus iets. Vroeger kreeg u pas een registratie als u meer dan drie maanden meer dan 500 euro rood mocht staan. Dat leidt lang niet altijd tot een registratie, omdat de meeste banken eisen dat u eens in de drie maanden in de plus staat.
Vanaf 1 december krijgt u al een registratie als u meer dan 250 euro langer dan een maand rood mag staan.
Ook als u een krediet hebt bij een thuiswinkelorganisatie van meer dan 500 euro of een schuldregeling hebt getroffen, komt u in de systemen terecht. Uw hypotheek wordt alleen geregistreerd als u meer dan 120 dagen niet hebt betaald.

Private lease

Dit jaar heeft BKR nog meer nieuwe regels ingevoerd. Zo wordt een private leasecontract voor een auto sinds 1 juli 2016 ook bij het BKR geregistreerd. 65 procent van de contractkosten worden als lening geregistreerd, en dat kan flinke gevolgen hebben.
Stel u betaalt in drie jaar tijd 9.000 euro voor een private leasecontract, dan wordt daarvan 5.850 euro geregistreerd. Maar de 'schade' is veel groter. Daardoor kunt u namelijk zo’n 50.000 euro minder lenen voor uw hypotheek. Banken rekenen namelijk alsof u die lasten de gehele looptijd van uw hypotheek moet betalen.