Nieuws

21-07-2016

Belang van vaccinaties, ook binnen Europa

Een kwart van alle reizigers gaat zonder vaccinatie op reis naar een risicoland. Onwetendheid is hiervan de belangrijkste oorzaak. De meeste reizigers weten wel dat zij inentingen nodig hebben als zij reizen naar minder ontwikkelde landen of landen waar het met de hygiëne slechter gesteld is dan in Nederland. Maar ook in Europa lopen reizigers kans op infectieziekten als hepatitis A en DTP. Wij raden aan om u goed te verdiepen in de benodigde inentingen. Want niets is zo vervelend als ziek worden tijdens de vakantie.

Risico op infectieziektes, ook in Europa
Het idee dat als u op vakantie gaat in Europa, u geen inentingen nodig heeft, is niet helemaal waar. In Europa zijn er namelijk genoeg landen waar u het risico loopt om infectieziektes op te lopen. Een paar voorbeelden:

Hepatitis A:
Hepatitis A is een erg besmettelijk virus dat met de ontlasting wordt uitgescheiden. Als het riool op het zwemwater uitkomt, dan kun je als zwemmer besmet raken. Ook de schaal- en schelpdieren die in dat water gezeten hebben en die je rauw eet, kunnen dit virus overdragen. Hepatitis A komt voor in bijvoorbeeld Oost-Europa. Dus reist u naar een populaire bestemming als Kroatië, dan wordt een inenting aangeraden.

DTP:
DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Ook in Nederland worden we gevaccineerd en komen deze ziekten voor. In het buitenland kan de kans groter zijn om in aanraking te komen met een van deze ziekten. Bij onvoldoende bescherming kunt u er daadwerkelijk ziek van worden. Het is daarom belangrijk om de bescherming up-to-date te houden en iedere 10 jaar de vaccinatie te herhalen.

Teken:
Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgebracht door teken en komt voor in Europa, de Baltische staten en Rusland. De teek komt voor in bosachtig gebied en hoog gras. Van april tot november zijn teken het meest actief en is de kans om de ziekte op te lopen het grootst. Reist u naar één van deze landen? Dan wordt een vaccinatie geadviseerd.

Vergelijken loont
Voor de inentingen kunt u bij verschillende aanbieders terecht. Bijvoorbeeld bij de GGD, bij uw huisarts, in sommige ziekenhuizen, maar ook bij particuliere instanties als KLM Travel Service. Het is aan te raden om de prijzen van een consult en inenting te vergelijken. De kosten lopen namelijk erg uiteen. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond die de prijzen van 70 instellingen onder de loep nam.

Bron: Allianz Global Assistance