Nieuws

03-09-2013

17 jaar en autorijden. Hoe zit het met de verzekering?

In november 2011 is een experiment voor een duur van zes jaar gestart waardoor jongeren al op hun zeventiende mogen autorijden. In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf zestien jaar hun theorie-examen doen, vanaf zestien en een half jaar praktijkles gaan volgen en vanaf zeventien het praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun zeventiende onder bepaalde voorwaarden al autorijden.

Wat betekent dit voor de autoverzekering?

Iedereen die een geldig rijbewijs heeft valt onder de dekking van de verzekering. Als de bestuurder 17 jaar is, dan geldt wel een aantal extra (wettelijke) eisen. De bestuurder mag namelijk alleen de weg op als hij een coach naast zich heeft zitten. De bestuurder mag zelf maximaal vijf coaches aanwijzen die op de begeleiderspas staan. De coaches moeten aan de volgende voorwaarden voldoen.

Een coach:

  • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs;
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad;
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, dan valt de bestuurder dus onder de dekking van de autoverzekering. Voor meer informatie en het aanvragen van een begeleiderspas kijkt u op de website van 2toDrive. Vragen over de verzekering? Vraag dan uw adviseur (0523 – 28 27 26) of kom langs op één van onze vestigingen in Dedemsvaart of Hardenberg.