Nieuws

02-06-2015

Esther van der Graaf, vrijwilligster van de maand mei!

Vrieling Adviesgroep bestaat 65 jaar. Daarom heeft het bedrijf de campagne Helden van Eigen Bodem in het leven geroepen. Met deze campagne heeft Vrieling een jaar lang elke maand een vrijwilliger flink in het zonnetje gezet. Vrieling selecteert de winnaars niet zelf, hiervoor is een comité aangesteld waarin Peter Snijders, Jan Heuver en Gerard Froeling zitting hebben. Voor de laatste maand, de maand mei, heeft het comité gekozen voor Esther van der Graaf uit Roemenië (oorspronkelijk Lutten). Esther is maar liefst twee keer opgegeven: door de Interkerkelijke Roemenië Stichting Felebarát én door Arent en Doret de Weerd uit Lutten. “Bijzonder aan Esther is dat ze uitsluitend vrijwilligerswerk doet, en daar zijn er niet veel van!”, aldus Arent en Doret. Toevallig kwam Esther eind mei voor een kort bezoek even terug naar Nederland. Een perfect moment om haar te verrassen en in het zonnetje te zetten!

Voor haar studie diermanagement heeft Esther stage gelopen in Oost-Roemenië. Tijdens haar stageperiode is ze in contact gekomen met het project waar ze nu voor werkt. Dat heeft haar doen beslissen om naar Roemenië te verhuizen. Sinds 2 jaar woont Esther in Sȃnmărghita in Roemenië. Samen met Stichting Timulazu heeft ze daar een project opgezet voor kansarme jongeren van 18 jaar en ouder. Deze jongeren worden in Roemenië niet meer opgevangen en belanden dus vaak op straat. Om te voorkomen dat ze drugs gaan gebruiken en de criminaliteit en/of de prostitutie ingaan worden deze jongeren door Esther en haar collega-vrijwilligers begeleid.

Esther vertelt: “Samen met andere vrijwilligers hebben we een woon-/werktraject opgezet waarin we 16 jongeren begeleiden naar een goed en zelfstandig leven. De jongeren wonen op het terrein en krijgen het eerst half jaar diverse cursussen. Bijvoorbeeld financiën, persoonlijke hygiëne, noem maar op. Het tweede halfjaar werken ze 40 uur per week op onze eigen kinderboerderij en camping. In het jaar daarna volgen ze een beroepscursus om vervolgens samen met ons op zoek te gaan naar een betaalde baan. Dan wonen ze op zichzelf en begeleiden we ze nog een half jaar. We kijken bijvoorbeeld of op het werk en thuis alles goed gaat. Iedereen die door ons wordt en in het verleden is begeleid, blijft onderdeel van de ‘Timulazu familie’. Ze zijn altijd welkom en we staan altijd voor ze klaar.”

Inkomsten worden gegenereerd door de kringloopwinkel van Stichting Timulazu in Heino. Daarnaast wordt met de kinderboerderij geld verdiend en zijn er subsidiepotjes in Roemenië en Nederland waar (na een hoop papierwerk) gebruik van gemaakt kan worden. Op camping Timulazu in S?nm?rghita zijn, naast staanplaatsen voor campers, caravans en tenten, enkele appartementen en blokhutten beschikbaar voor de verhuur. De camping ligt tegen de heuvels aan, vlakbij de rivier de Mures. In en rond de camping zijn allerlei activiteiten tedoen en is van alles te bezichtigen. Wie een vakantie op camping Timulazu boekt, heeft niet alleen een hele mooie vakantie op een geweldige plek, maar helpt daarbij ook andere mensen!

Voor alle inzet ontving Esther van Vrieling Adviesgroep een dinerbon, een mooi aandenken aan de actie en een cheque van € 1.065,- voor het goede doel. Esther: “We willen graag een kiosk en een overkapping bij de kinderboerderij. Met de kiosk kunnen we geld verdienen en dat is belangrijk voor de continuïteit van het project. Deze prijs is dus zeer welkom!”

Meer weten over de activiteiten Stichting Timulazu? Kijk dan op www.stichting-timulazu.com. Meer weten over de camping? Kijk dan op www.camping-timulazu.com.Esther de Graaf neemt (in het bijzijn van haar familie en collega-vrijwilligers) haar prijzen in ontvangst.