Nieuws

30-04-2015

Boek over vlammen en veerkracht bij Moderna

‘POSITIEVE WAKE-UP CALL VOOR ONDERNEMEND NEDERLAND’

Het krachtige herstel dat Moderna Textielservice heeft laten zien, na de verwoestende brand die het Hardenbergse familiebedrijf in oktober 2013 trof, is vastgelegd in een boek. In woorden en foto’s is het ingrijpende verhaal samengevat. Het boek, getiteld ‘Moderna, een bedrijf met een verhaal’, benadrukt de kracht van samenwerking én de cruciale rol van de verzekeringswereld in het herstel.

Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg overhandigde het eerste exemplaar van het boek op 23 april aan de directie van Moderna. Het textielbedrijf annex wasserij en stomerij, waar 250 mensen werk vinden, ging in de nacht van 9 op 10 oktober 2013 volledig in vlammen op. De familie Olsman, die bijna 50 jaar had gewerkt aan het bedrijf, zag haar levenswerk in enkele uren in as verdwijnen. Echter, exact één jaar later opende Moderna de deuren van een hypermoderne wasserij in Hardenberg.

Burgemeester Peter Snijders overhandigt het boek aan de directie van Moderna Textielservice. Van links naar rechts: Roel Stad, Gert Stroeve, Gerrit Jan Vrieling (Vrieling Adviesgroep), Herman Olsman, Peter Snijders en Henk Olsman.

Ingrijpend risico

Het boek laat zien wat er achter de schermen is gebeurd om de ‘heropening’ mogelijk te maken. Belangrijke factoren daarin zijn de veerkracht van het bedrijf zelf, ondersteuning vanuit de lokale gemeenschap (‘noaberschap’) én hulp vanuit de – misschien onverwachte - hoek van verzekeraars. De brandschade staat in de statistieken als de grootste bedrijfsbrand in het najaar van 2013, met een verzekerde schade van € 35 mln. “De verzekeringsmensen waren heel meelevend en professioneel. Ze hebben het probleem mede opgelost”, aldus Roel Stad, namens de Moderna-directie.
In het nawoord noemt Richard Weurding (directeur van het Verbond van Verzekeraars) het boek “een positieve wake-up call voor heel ondernemend Nederland”. Volgens Weurding is brand een van de meest ingrijpende risico’s voor ondernemers gebleken. “Veel grote branden leiden op korte of langere termijn tot een faillissement. Het is goed te zien dat Moderna sterker uit de brand tevoorschijn is gekomen en dat verzekeraars daar een flexibele en ondersteunende rol in hebben kunnen spelen.”

Uniek

Het boek ‘Moderna, een bedrijf met een verhaal’, is geschreven door (voormalig) journalist Henri Drost. Opdrachtgever voor het boek is Vrieling Adviesgroep, een groot assurantiekantoor met hoofdzetel in Hardenberg. Vrieling was als verzekeringsadviseur van Moderna nauw betrokken bij de afwikkeling van de brandschade. Directeur Gerrit Jan Vrieling: “Wij verwerken op jaarbasis zo’n 20.000 schadeclaims. Maar de wijze waarop het proces van wederopbouw hier is opgepakt, vooral ook door het management en het personeel van Moderna, maakt deze brandschade uniek. Dat verhaal mag verteld worden. Moderna mag een voorbeeld zijn voor anderen.”
“De brand is nu anderhalf jaar geleden, maar deze verhalen raken je nog steeds”, aldus Roel Stad namens Moderna. “Wij vinden het vooral ook mooi om te lezen hoe anderen het hebben beleefd, van brandweerman tot verzekeraar en van personeelslid tot burgemeester. Heel speciaal.”